İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-534

KANDİL YAĞI ASPİRASYONU: OLGU SUNUMU

T.BİRTAY 1, S.CANDAN 1


BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ALANYA HASTANESİ 1

Giriş / Amaç: Kandil yağı aspirasyonu daha çok çocuklarda veya gösteri amacıyla (fire eater) bu yağı kullanan yetişkin hastalarda görülmektedir (1). Bu tür zehirlenme akciğerlerde hasara neden (fire eater’s lung) olup ciddi morbidite ve mortaliteye neden olabilmektedir. Bu yazıda ağızdan ateş çıkararak gösteri yapan bir olgunun kandil yağı aspire etmesi nedeniyle oluşan klinik problemleri ve bunların tedavisi ve takibinin sunulması amaçlanmıştır.

 

Olgu: 26 yaşında, 64 kg, erkek hasta daha sonradan öğrenilen hikayesinde ağızdan ateş çıkarma gösterisi sırasında kandil yağı aspire etmiş. İlk müdahalesi otel revirinde yapılan hasta hastaneye götürülmemiş. Olaydan bir gün sonra nefes darlığı ile acil servise gelen hasta geldikten bir dakika sonra ventriküler fibrilasyona girdi. Acil serviste kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan hastaya defibrilasyon uygulandı ve entübe edildi. Kardiyopulmoner resüsitasyon süresi bir dakika olarak not edildi. Hasta izlem amacıyla yoğun bakıma alındı. Yoğun bakım takibinde hastanın vital bulguları stabil seyretti. Hastanın akciğer grafisinde yaygın ve yoğun yamalı infiltrasyonlar görüldü. Laboratuar bulgularında ALT 166, AST 133 ve CRP 104 bulundu. Tedavi amacıyla Kortikosteroid ve antibiyotik uygulanmadı. Bir gece mekanik ventilasyonda takip edilen hasta ekstübe edildi. Ekstübasyon sonrası oksijen saturasyonu normal olan hastanın bilinci açık ve yer-zaman-kişi oryantasyonları normaldi. Ancak ekstübe olduktan sonra hasta yer-kişi-zaman oryantasyonunu kaybetti. Ajitasyonu olan hastaya 25 mg iv klorpromazin verildi. Ajitasyonu düzelen hastanın 24 saat sonra oryantasyon ile ilgili problemleri normale döndü. Yoğun bakımda 2 gün takip edilen hasta önerilerle taburcu edildi.

 

Tartışma / Sonuç: Kandil yağı aspirasyonunda daha çok akciğer problemleri (öksürük, dispne, solunum yetmezliği ve ölüm) oluşmaktadır. Ancak kandil yağı aspirasyonunda santral sinir sistemi tutulumuna ait bir yayına rastlanmamasına rağmen bu hastada akciğer problemlerinin yanısıra santral sinir sistemi bulguları da vardı. Her ne kadar birçok olguda tedavi olarak kortikosteroidler ve antibiyotikler verilse de kanıta dayalı bir veri yoktur. Bu olguda hastaya kortikosteroid ve antibiyotik uygulanmadı. Semptomatik olarak takip edildi. Bu hastalarda hayatı tehdit edici etkilerin olay anından saatler sonra da gelişebileceğini bu vaka göstermektedir.

 

Kaynaklar:

1.      Litovitz T, Manoguerra A. Comparison of pediatric poisoning hazards: an analysis of 3.8 million exposure incidents. A report from the American Association of Poison Control Centers. Pediatrics. 1992 Jun;89(6 Pt 1):999-1006.