İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-172

STAİ TESTİ İLE PREOPERATİF VE POSTOPERATİF ANKSİYETE DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

A.TAŞDEMİR 1, A.ERAKGÜN 1, MN.DENİZ 1, A.ÇERTUĞ 1


EGE ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 1

Operasyon öncesi hastaların çoğunda farklı derecelerde anksiyete ve korku görülmektedir. Preoperatif dönemde anestezist tarafından yapılan görüşme ve bu görüşmede verilen bilgiler anksiyete seviyelerini düşürmek amacıyla uygulanan yöntemlerden biridir. Biz bu çalışmada STAI anksiyete skalası kullanarak preoperatif ve postoperatif anksiyete düzeylerini ve preoperatif olarak yapılan bilgilendirmenin postoperatif anksiyete düzeyine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

Etik kurul onayı alındıktan sonra çalışmaya dahil edilen 107 hastaya preoperatif anksiyete düzeylerini ölçülmek amacıyla birebir görüşme yöntemi kullanılarak hastaların durumlsal kaygısını ölçmede kullanılan “STAI FORM TX-1 anket formu dolduruldu. Tüm hastalara operasyon ve genel anestezi ile ilgili bilgiler verildikten sonra standart genel anestezi uygulandı. Postoperatif dönemde hastaların anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla postoperatif 4-6. saatleri arasında yine STAI FORM TX-1 anket formu tekrar dolduruldu.

Preoperatif dönemde yapılan 1. Anket ile postoperatif dönemde yapılan 2. Anket testlerinde ki anksiyete düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir düşme saptandı (p<0.05). Cinsiyetle STAI arasındaki ilişki incelendiğinde kadın hastaların preoperatif dönemdeki kadın Anket 1 değerlerinin, erkek hastaların Anket 1 değerlerinden yüksek olduğu iki grup arasındaki bu farkında istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p<0,05) tespit edildi. Postoperatif dönemde değerlendirilen Anket 2 değerleri ile cinsiyet arasındaki ilişki incelendiğinde kadınların anksiyete düzeylerinin, erkeklerden daha yüksek olduğu, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,05)

Kadınlarda aileden ayrılmaya bağlı anksiyetenin daha yoğun yaşanmasından ve kadınların endişelerini daha rahat ifade edebilmelerinden dolayı Kadın hastalarda preoperatif anksiyete düzeyleri erkeklerden daha yüksek olmaktadır. Ayrıca preoperatif bilgilendirme anksiyete düzeyini azaltmaktadır.