PNÖMOPERİTONYUMUN AKCİĞERLERDE OLUŞTURDUĞU İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA CAPE’NİN KORUYUCU ETKİSİ
O.EVLİYAOĞLU
1, S.MOTOR
2, A.AYDOĞAN
2, TD.YETİM
2, I.DAVARCI
2, H.ALP
2, T.ÖZGÜR
2, M.KARCIOĞLU
2, K.TUZCU
2
DİCLE ÜNİVERSİTESİ 1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ 2
Bal arıları tarafından üretilen propolisin etkin bir bileşeni olan Caffeic acid phenethyl ester (CAPE), anti-inflamatuar, antimitogenic, antikanserojen, anti-oksidan ve immünomodülatör özellikleri olan bir maddedir[1]. Bu çalışmada pnömoperitonumun akciğerde oluşturduğu oksidatif hasar üzerine CAPE’nin koruyuculuğunu oksidatif stres parametreleri kullanarak araştırmayı amaçladık.
Wistar albino cinsi 28 erkek rat, her biri 7 rattan oluşan randomize 4 gruba ayrıldı. Sham kontrol grubuna I / R hasarı oluşturmaksızın laparotomi uygulandı. Laparaskopi grubuna 15mmHg İntra- abdominal basınç ile pnömoperitonyum 60 dakika uygulandı. Alkol grubuna 60 dakikalık pnömoperitonyum sonunda desüflasyondan hemen önce intraperitoneal 10ml % 70 etil alkol uygulandı. CAPE grubuna aynı şekilde desüflasyondan hemen önce intraperitoneal 10 μmol/kg CAPE uygulandı.
Deney sonunda alınan kan, BAL ve akciğer doku örneklerinde Total Antioksidan Seviye (TAS) ve Total Oksidatif Seviye (TOS), Paroksanaz (PONI), TNF-α, IL-6 seviyeleri ölçüldü. Aynı zamanda akciğer dokusu histopatolojik olarak değerlendirildi. Veriler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Testlerin normalliği Kolmogorov-Smirnov testleri ile yapıldı. Sonuçların istatistiksel değerlendirmesinde ANOVA testi kullanıldı. P değerinin 0.05’in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Histopatolojik incelemede, gruplar arasında anlamlı farklılık bulunan durumlarda, ikişerli post-hoc karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmesi ile Tukey testi kullanılarak yapıldı. p˂ 0.001istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Laparaskopi grunda TOS düzeyleri BAL ve akciğer dokusunda, IL-6 ise BAL ve plazmada anlamlı olarak yüksekken, TNF-α sadece BAL’da anlamlı olarak yüksekti. PONI seviyesi akciğer dokusunda CAPE ve sham grubunda anlamlı olarak yüksekken, TAS seviyesinin yüksekliği sadece sham grubunda anlamlıydı (p˂0.05). Histopatolojik incelemede laparaskopi grubunda intra-alveolar hemoraji, alveoler ödem, konjesyon ve lökosit infiltrasyonu gibi morfolojik değişiklikler gözlendi. Bu değişikliklerin CAPE verilen grupta anlamlı olarak düzelmiş olduğu bulundu (p≤0.001).
Bu deneysel çalışmada elde edilen sonuçlar, bir antioksidan olan CAPE’nin, CO2 pnömoperitonyumunun akciğerlerde oluşturduğu I/R hasarında koruyucu etkisinin olduğunu göstermektedir. CAPE’nin gerçekte I/R hasarını önlemede faydalı bir ajan olduğunu gösteren klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
|