SEZARYEN SONRASI ANALJEZİ İÇİN ULTRASONOGRAFİ EŞLİĞİNDE UYGULANAN TRANSABDOMİNAL ALAN BLOĞUNDA LEVOBUPİVAKAİNE EKLENEN DEKSAMETAZONUN ETKİLERİ
İ.YILDIZ
1, A.AKKAYA
1, ÜY.TEKELİOĞLU
1, A.DEMİRHAN
1, H.BAYIR
1, M.BİLGİ
1, H.KOÇOĞLU
1, T.ÖZLÜ
2
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD 2
Ultrasonografi(USG) eşliğinde trans abdominal alan bloğu(TAPB) sezaryen ameliyatlarında giderek artan sıklıkla kullanılmakta ve farklı ilaç kombinasyonları denenerek, olası en etkin analjezik karışım elde edilmeye çalışılmaktadır.
Levobupivakain bu amaçla kullanılan uzun etkili bir lokal anestezik(LA) madde; deksametazon ise LA’lere adjuvan olarak eklenebilen, uzun etkili glikokortikoid yapıda, antiemetik ve antienflamatuar nitelikleri olan bir ilaçtır.
Randomize ve çift kör olarak tasarlanan klinik çalışmamızda deksametazonun levobupivakain kullanılarak postoperatif analjezi maksatlı uygulanan USG eşliğindeki TAPB üzerine etkilerini araştırdık.
ASA I-II risk grubundan, spinal anestezi ile elektif sezaryen operasyonu planlanan yaşları 20-40 arası 42 hasta çalışmaya kabul edildiler ve iki gruba ayrldılar.Grup-L , bilateral 30 ml 0.25% levobupivakain ve 2 ml %0.9 NaCl(SF) uygulanan grubu, Grup-D ise bilateral 30 ml 0.25% levobupivakain ve 2 ml deksametazon uygulanan grubu oluşturdular. Postoperatif dönemde 1,2,4,8,12,16. ve 24. saatlerde hemodinamik ve solunumsal parametrelerin yanısıra verbal analog skala(VAS) kullanılarak derin ve yüzeyel ağrı paternleri ile ek analjezi gerektirmeden geçen süre, toplam ek analjezik miktarları, bulantı, kusma, hastanın ve cerrahın memnuniyeti değerlendirilerek kaydedildi.
Demografik verilerde, hemodinamik ve solunumsal parametrelerde, bulantı ve kusma insidansında gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken, derin ve yüzeyel VAS değerleri, ek analjezik yapılmadan geçen süre, toplam analjezik tüketimi ile hasta ve cerrah memnuniyeti açısından ölçülen parametreler deksametazon grubu lehine anlamlı derecede farklı bulundu.
Sezaryen operasyonlarında viseral ve somatik ağrı birlikte görülmektedir. TAPB ile viseral ağrıdan ziyade somatik ağrı etkin bir şekilde dindirilebilir bu da ek analjezik gerektiren bir durumdur.Tramadolün sezaryen cerrahisi sonrası oldukça etkin ve güvenle kullanılabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.Çalışmamızda ek analjezik olarak tramadolu seçtik. Kortikosteroidler analjezik süreyi uzatmaları ve postoperatif bulantı kusma üzerine olumlu etkileri nedeniyle çeşitli periferik bloklarda adjuvan ajan olarak kullanılmıştır.
Sonuç olarak; TAPB uygulamasında levobupivakaine ilave edilen deksametazon’un derin ve yüzeyel ağrı skorlarını düşürdüğü, analjezi süresini, blok kalitesini ve hasta memnuniyetini artırdığı, toplam ek analjezik madde tüketiminde azalmaya yol açtığını gözlemledik.
|