İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-39

ÜLKEMIZDE ANESTEZI UZMANLARI ARASINDA SÜKSINILKOLIN KULLANIMI; ULUSAL ANKET ARAŞTIRMASI.

HA.KİRAZ 1, H.ŞAHİN 1, H.TOMAN 1, S.EKİN 1, B.UYAN 1, D.ÖMÜR 2, V.HANCI 3


ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 3

 Gümümüzde Süksinilkolinin (SCh) genel kullanımdaki tek depolarizan kas gevşeticidir. Yan etkilerine rağmen, etkisinin hızlı başlaması ve kısa etki süresi nedeniyle hala hızlı indüksiyon için en sık kullanılan kas gevşeticiler arasındadır. Bununla birlikte ülkemizdeki anestezi uzmanlarının SCh kullanım sıklığı ile ilgili veri bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı, ülkemizde çalışmakta olan anestezi uzmanlarının anestezi uygulamalarında SCh kullanımını araştırmaktır. 

Ülkemizde çalışmakta olan anestezi uzmanlarına “web bazlı anket sayfası” şeklinde elektronik posta yoluyla ulaşıldı. Toplam 24 soru soruldu. Sorular 5 gruptan oluşmaktaydı (A-E). Ankette A: demografik veriler, B: yetişkin elektif cerrahide SCh kullanımı, C: pediatrik elektif olgularda SCh kullanımı, D: acil olgularda SCh kullanımı ve E: ilaçla ilgili deneyim ve düşünceler sorulmaktaydı.

Toplam 1882 e-mail adresine iki faklı zamanda e-posta yoluyla ulaşıldı. 433 (%23.00) e-posta ile geriye dönüş alındı. Ankete katılanların %54’ünün yetişkinlerde elektif olgularda; %29’unun pediatrik elektif olgularda; %74’ünün acil olgularda SCh’i rutin olarak kullanılmakta olduğu görüldü. Sırasıyla, yetişkin elektif olgularda sezaryen cerrahisi (%20.5); elektif pediatrik ve acil olgularda zor entübasyon beklentisi (%31.3 ve % 21.4) SCh’nin en çok tercih edildiği olgulardı. Katılımcıların SCh’i tercih etme nedenleri arasında hızlı etki başlangıcı (%35.3) ön sıradaydı. Katılımcıların %20.6’si SCh kullanımı sırasında bradikardi / bradiaritmi görülebilmesini SCh’in en büyük dezavantajı olarak bildirmekteydi. Katılımcıların %73’ü geçmişte SCh ile ilgili olarak olumsuz yan etki ile karşılaştıklarını bildirmişlerdir. Sırasıyla; uzun süreli blok (%30.8), şiddetli kas ağrısı (%22.1), dirençli bradiaritmi (%21.1), asistoli (%9.7), trismus - masseter spazmı (%9.3), alerjik reaksiyon (%6) en sık karşılaştığı bildirilen yan etkileri oluşturmaktaydı.

Çalışmamız göstermiştir ki SCh ülkemizde anestezistler tarafından halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Anketimize katılan hekimlerin çoğunluğu olası yan etkilerin farkında olduklarını, ancak bazı durumlarda SCh kullanmakta olduklarını belirtmişlerdir. Bilim dalları ile ilgili “standart bakım klavuzlarının” oluşturulması esastır. Standart bakım kılavuzları oluşturulmasının ilk aşaması, mevcut uygulama durumunun analizi ve dökümünü oluşturmaktadır.  Bu amaçla ülkemizde daha geniş kapsamlı ileri çalışmalar yapılmalıdır.