CERRAHI GEÇIRECEK ÇOCUKLARDA EBEVEYN KAYGISI VE SOSYODEMOGRAFIK FAKTÖRLERIN ÇOCUKLARIN DAVRANIŞLARI ÜZERINE ETKILERI
N.EMİROĞLU
1, I.ALPER
2, E.ÇAĞIRAN
2, D.SERGİN
2, N.DENİZ
2, B.TANATTI
2
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKULTESİ ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI AD 1 EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2
Çocukların anestezisi ve cerrahisi hem çocuk hem de ebeveyn için önemli bir kaygı nedeni olabilmektedir. Çocukları cerrahi geçirecek ebeveynler, aşırı stres ve çaresizlik duygusu hissedebilmektedirler. Bu çalışmanın amacı, ameliyata alınacak çocukların ebeveynlerinin preoperatif anksiyete düzeyinin ve sosyodemografik faktörlerinin çocukların operasyona giriş sırasında olan davranışları üzerine etkisinin saptanmasıdır.
Çalışmaya cerrahi operasyon geçirecek 3-12 yaş arasında 100 hasta ve annesi dahil edildi. Çocukların yaşı, cinsiyeti, annenin eğitim düzeyi ve gelir durumu gibi sosyodemografik ve ekonomik duruma ait bilgileri içeren formlar anneler tarafından dolduruldu. Çocukların operasyona alınırken anksiyetesi Frankl Davranış Skalası (FDS) kullanılarak anestezi doktoru tarafından değerlendirildi. [Bu testle, çocuğun davranışları 1-4 skorları arasında değerlendirildi. 1 skoru: kesinlikle negatif (çocuk tedaviyi reddeder, kuvvetli korku ve ağlama mevcuttur) 2 skoru: negatif (tedaviyi kabul etmekte isteksizlik) 3 skoru: pozitif (çocuk tedaviyi kabul eder, ancak korkak ve çekingendir), 4 skoru: kesinlikle pozitif ] Çalışmaya alınan ebeveynlerin anksiyete düzeyleri ise, çocukları ameliyathaneye alındıktan sonra annenin yaptığı State-Trait Anxiety Inventory/durumluluk kaygı ölçeği (STAI Tx-1) anketi kullanılarak belirlendi.
Çalışmaya alınan çocukların yaş ortalaması 7±2.7, annelerin yaş ortalaması 34±6.6 idi. Hastaların %47’si diş hekimliği, %39’u plastik cerrahi, %14’ü üroloji ameliyathanesinde operasyona alındı. Annenin preoperatif durumluluk kaygı ölçeği değerleriyle çocuğun FDS arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0.054). Ailenin eğitim düzeyi ve ekonomik koşulları ile çocuğun FDS arasındaki ilişki ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Bu çalışmada cerrahi işlem geçirecek çocuklarda annenin anksiyete düzeyinin yüksekliğinin çocukta anksiyeteyi arttırdığı, ailenin sosyoekonomik ve eğitim düzeyi ile çocuğun anksiyetesinin ilişkisi olmadığı bulunmuştur. Bu yönde yapılacak ayrıntılı çalışmalarla anestezi ve cerrahinin yaratacağı psikolojik travmanın ebeveyn ve çocuk açısından azaltılması söz konusu olabilir.
|