PSÖDOKOLINESTERAZ ENZIM EKSIKLIĞI OLAN HASTADA EKT UYGULAMASINDA ROKURONYUM-SUGAMMADEKS KULLANIMI: OLGU SUNUMU
E.ÇAĞIRAN
1, D.SERGİN
1, B.TANATTI
1, I.ALPER
1
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 1
Giriş-Amaç: Elektrokonvülsif tedavi (EKT) beynin elektriksel uyarımıyla jeneralize konvülsiyonlar oluşturulması esasına dayanan tedavi yöntemidir. Günümüzde EKT, hızlı indüksiyon ve derlenme sağlanması amaçlanarak çoğunlukla intravenöz (IV) anestezik ve kısa etkili bir kas gevşetici ajan ile genel anestezi altında uygulanmaktadır. Süksinilkolin kısa etki süresi nedeniyle EKT sırasında sık kullanılan, psödokolinesteraz ile hidrolize olan, depolarizan kas gevşeticidir. Enzim miktar olarak yetersiz ya da atipik olduğunda süksinilkolin’in kas gevşetici etkisi uzar. Bu nedenle psödokolinesteraz enzim eksikliği olan olgularda süksinilkolin yerine kısa etkili non-depolarizan kas gevşetici ajanlar tercih edilmelidir. EKT kısa süreli bir işlem olduğu için postoperatif rezidüel kürarizasyon hasta güvenliğine tehdit oluşturabilir. Sugammadeks, rokuronyum gibi steroid yapılı non-depolarizan kas gevşeticileri seçici şekilde bağlayarak, etkilerini kaldırmak üzere tasarlanmış bir ilaçtır.
Bu olguda psödokolinesteraz enzim eksikliği olan hastada EKT tedavisinde rokuronyum ve sugammadeks ile anestezi yönetimimizi sunmayı amaçladık.
Olgu sunumu: Major depresyon tanısı ile 10 seans EKT tedavisi planlanan 45 yaşında erkek hastanın (100 kg,170 cm) yapılan tetkiklerinde psödokolinesteraz enzim eksikliği saptandı (1529 U/L, N:5300-12900 U/L). 8 saatlik açlık sonrası EKT işlem odasına alınan hastaya elektrokardiyografi (EKG), periferik oksijen saturasyonu (SpO2) ve noninvaziv arterial kan basıncı monitorizasyonundan sonra damar yolu açıldı. Tüm seanslarda 0,5 mg atropin IV yapıldı. IV anestezik ajan olarak 1 mg/kg propofol, 0,3 mg/kg rokuronyum, antagonist olarak 2 mg/kg sugammadeks verildi. 10 seans sonrasında kaydedilen verilere göre ortalama anestezi süresi 14.5±3.9 dk., motor konvulsyon süresi 30.2±4 sn., spontan solunum dönüş 154±53.5 sn., servise gönderilme süresi 18.7±5.5 dk. idi.
Tartışma/Sonuç: EKT’de ideal anestezik ajan; tedavinin etkinliğini azaltmadan, hızlı etki başlangıcına ve kısa etki süresine sahip olmalı, derlenme süresi kısa olmalıdır. Süksinilkolin bu özellikleri nedeniyle EKT tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Hoshi H ve ark süksinilkolin kullanımının kontrendike olduğu EKT vakalarında rokuronyum-sugammadeks kullanımının alternatif olduğunu literatürde bildirilmiştir. Biz de psödokolinesteraz enzim eksikliği olan hastada EKT tedavisinde rokuronyum ve sugammadeks kullanımının güvenli bir alternatif olduğunu düşünmekteyiz.
|