İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-55

FARKLI ANESTEZİ UYGULAMALARININ DOĞUM SONRASI ANNENİN LAKTASYONU ÜZERİNE ETKİSİ

L.KUTLUCAN 1, İS.ŞEKER 1, Y.DEMİRARAN 1, G.SEZEN 1


DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

Yeni doğan bebeğin sağlıklı bir biçimde büyüyüp gelişmesinde anne sütünün önemi büyüktür. Birçok faktör annenin süt salgılamasını etkilemektedir. Sezaryen da, emzirmeye geç başlangıç için risk faktörüdür. Çalışmamızda; elektif sezeryan olgularında uygulanan genel anestezi, spinal anestezi ve epidural anestezi ile normal vajinal doğum yapan annelerin laktasyonı karşılaştırdık.

Çalışmamızda yaşları 18–40 arası olan ve ASA II grubuna giren toplam 84 vaka incelendi. Çalışma kapsamına alınan olgular rastgele Grup G (genel anestezi uygulanan grup, n=21), Grup S (spinal anestezi uygulanan grup, n=21), Grup E (epidural anestezi uygulanan grup, n=21) ve Grup V (Spontan vajinal doğum yapan, anestezi almayan grup, n=21) olarak 4 gruba ayrıldı. Bütün gruplardaki olguların, doğum öncesi ve sonrası oksitosin, prolaktin, östrojen (E2) ve progesteron değerlerine bakıldı. Tüm olguların laktasyonlarının, doğumdan sonra kaçıncı saatte başladığı kaydedildi.

Gruplar arasında yaş, kilo ve gebelik süreleri yönünden anlamlı fark yoktu. Grupların doğum öncesi anne sütünü etkileyebilen hormon düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Doğum sonrasında ise genel anestezi grubunda prolaktin (p=0.011), normal doğum yapan grupta oksitosin (p=0.002) anlamlı olarak yüksek bulundu. Anne sütünün gelme zamanının genel anestezi alan grupta anlamlı olarak geciktiği saptandı.

Elektif sezaryan operasyonlarında genel anestezi, spinal anestezi, epidural anestezi uygulanan ve anestezi uygulanmayan normal doğum yapan annelerin sütlerinin gelmesi karşılaştırıldığında; genel anestezi uygulanan annelerin sütlerinin gelmesi diğer gruplara göre gecikmiştir.