İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-71

KONTRAST MADDE NEFROPATİSİNİN ÖNLENMESİNDE DEKSMEDETOMİDİNİN ETKİNLİĞİ

M.YALÇINÖZ 1, A.AKIN 1, A.BAYRAM 1, A.ESMAOĞLU 1, A.BOYACI 1, G.BAŞKOL 2


ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA AD 2

Bu çalışmada; kontrast madde uygulanan diyabetik hastalarda deksmedetomidinin böbrek fonksiyonları, hormonal ve hemodinamik parametreler üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.

Üniversite Etik Kurul onayı alındıktan sonra 18 yaş üstü, diyabetik, serum kreatin değeri <3mg/dl olan, perkütan koroner anjiyografi yapılacak ASA II-III 60 hasta çalışmaya alındı. Bu çalışma prospektus, randomize, çift kör ve plasebo kontrollü olarak yapıldı.
Hastalar 30'ar kişilik iki gruba ayrıldı. Her iki gruba işlem öncesi 12 saat boyunca 3ml/kg/sa dozunda %0,9'luk izotonik sodyum klorürlü mayi verildi. Perkütan koroner anjiyografi (PKAG) sırasında ve sonrasında 12 saat 1 ml/kg/sa hızında %0,9'luk izotonik sodyum klorür infüzyonuna devam edildi. Grup D'ye (deksmedetomidin grubu; n=30) mayi replasmanı ile birlikte PKAG'den hemen önce 100ml % 0,9 izotonik sodyum klorür içinde 1μg/kg deksmedetomidin 10 dk içinde intravenöz olarak verildi. Perkütan koroner anjiyografi süresince ve sonrasında bir saat boyunca 1μg/kg/sa hızında dekmedetomidin infüzyonuna devam edildi. Grup K'ya (kontrol grubu; n=30) ise 100ml %0,9 izotonik 10 dk içinde i.v. olarak verildi. Anjiyografi süresince ve sonrasında 1 saat boyunca 1 ml/kg/sa hızında izotonik infüzyonuna devam edildi.
Hastalardan işlem öncesinde, işlem sonrası 6. ve 24. saatlerde NGAL (Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin), Sistatin-C, Renin ve Atrial Natriüretik Peptit değerleri için kan örneği alındı. İşlem öncesinde ve işlem sonrası 24. saatte tam kan sayımı ve biyokimya değerleri için kan örneği alındı.

Demografik veriler ve PKAG sırasındaki işlem özellikleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Grupların hemogram ve biyokimyasal değerlerinde 0. ve 24. saatlerde anlamlı fark yoktu (p>0,05).
Gruplar arasında 0. ve 6. saatlerde Renin, ANP, NGAL değerlerinde anlamlı fark yokken (p>0,05), 24. saatte kontrol grubunda deksmedetomidin grubuna göre Renin ve NGAL düzeyleri anlamlı yüksek, ANP değeri ise anlamlı düşüktü (p≤0,05). Sistatin C değerlerinde ise 0., 6. ve 24. saatlerde gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05).

Çalışmamızda PKAG uygulanan diyabetik hastalarda 1μg/kg/sa deksmedetomidinin işlemden 10 dakika önce başlanıp, işlem sırasında ve sonrasında bir saat uygulanmasının böbrek fonksiyonları üzerine NGAL ve renin düzeylerini düşürerek ve ANP'yi artırarak kontrast madde nefropatisinden koruyucu etkisi olabileceği sonucuna vardık.