İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-51

ELEKTİF SEZARYEN OLGULARINDA UYGULANAN SPİNAL ANESTEZİDE FARKLI OPİOİD KULLANIMININ SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

O.ALTUNKAYNAK 1, N.BAKAN 2, OT.SAHİN 2, G.KARAOREN 2


BİLECİK SÖĞÜT DEVLET HASTANESİ 1
İSTANBUL ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2

Elektif sezaryen vakalarında; hiperbarik bupivakaine eklenen morfin, alfentanil ve kombinasyonlarının intratekal kullanımının; hemodinami, blok özellikleri, intraoperatif ve postoperatif analjezik gereksinimi ile yeni doğanda Apgar skorlarına etkileri açısından karşılaştırılmaları amaçlandı.

Etik kurul onayı alınan ve elektif sezaryen planlanan ASA I-II 75 hasta çalışmaya dahil edildi. Grup M'ye (n=25):10mg %0.5 hiperbarik bupivakain ve 100μg morfin, Grup A'ya (n=25):10mg %0.5 hiperbarik bupivakain ve 250μg alfentanil, Grup M+A'ya (n=25):10mg %0.5 hiperbarik bupivakain, 125μg alfentanil ve 50μg morfin uygulandı. İlaç hacmi 2.5ml olarak standardize edildi. Hastaların hemodinami ve blok özellikleri (motor blok başlangıç, duysal blok başlangıç, maksimum duysal blok seviyesi ve ulaşma zamanı, duysal blok 2 segment gerileme, motor blok kalkış zamanı) kaydedildi. İntraoperatif ilk efedrin uygulama zamanı, toplam efedrin miktarı, yenidoğanın 1. ve 5. dk. Apgar değerleri kaydedildi. Postoperatif motor ve duysal blok düzeyi, ağrı skoru, analjezi süresi, derlenme süresi, hasta ve cerrah memnuniyeti ile 24st analjezik gereksinimleri kaydedildi.

Gruplara göre peroperatif ve postoperatif hemodinami, ilk efedrin uygulama zamanı, toplam efedrin ihtiyacı,derlenme süresi ve yan etkiler açısından istatistiksel farklılık yoktu.Duysal ve motor blok seviyeleri ilk 5dk.’da Morfin grubunda en düşüktü. Morfin grubunda maksimum blok seviyesi en düşük, duysal blok başlangıç zamanı en uzun, 2 segment gerileme zamanı ve maksimum duysal bloğa ulaşma zamanı en kısa idi. Motor blok kalkış süreleri açısından gruplar arasında fark yoktu. Analjezi süresi Alfentanil grubunda en kısaydı. Postop bulantı, kusma ve kaşıntı görülme sıklığı Morfin grubunda en fazlaydı. Apgar skorları tüm olgularda 9-10 idi ve gruplar arası fark yoktu. Cerrahi memnuniyet tüm gruplarda yüksek, hasta memnuniyeti ise Morfin grubunda orta, Alfentanil grubunda iyi, Morfin-Alfentanil grubunda mükemmel olarak saptandı.

Uyguladığımız intratekal Morfin-Alfentanil kombinasyonunun, tek başına Morfin veya Alfentanil uygulamalarına göre; daha hızlı etki başlangıcı, alfentanil grubuna göre daha uzun süre analjezi sağlaması, yan etkilerin daha az olması ve hasta memnuniyetinin yüksek olması nedeniyle daha avantajlı olduğunu düşünmekteyiz.