İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-14

PEDİATRİK ADENOTONSİLLEKTOMİ AMELİYATLARINDA KETAMİN VE PROPOFOLÜN REMİFENTANİL İLE KOMBİNASYONUNUN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

N.BAKAN 1, G.KARAOREN 1, N.KURTCELEBİ 1, ST.TUNCA 2


İSTANBUL ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
KARS DEVLET HASTANESİ 2

Çalışmamızda, pediatrik adenoidektomi, tonsillektomi veya adenotonsillektomi anestezisinde kullanılan ketamin ve propofolün, remifentanil kombinasyonu ile uygulandığında; hemodinami, intraoperatif kanama miktarı, postoperatif derlenme, sedasyon düzeyi, ajitasyon skorları, bulantı-kusma ve analjezi üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.

Etik kurul ve ebeveyn onamı alınan 5–11 yaş arası, ASA-I toplam 63 hasta çalışmaya alındı. Hastalar rasgele iki gruba ayrıldı. Grup P(n=31): İndüksiyonda fentanil 1µg.kg-1 + propofol 2,5 mg.kg-1, idamede propofol 6-9 mg.kg-1.saat-1 + remifentanil 0.25 mcg.kg-1 .dk-1 iv , Grup K(n=30): İndüksiyonda fentanil 1µg.kg-1+ ketamin 1,5 mg.kg-1, idamede ketamin 1-4 mg.kg-1.saat-1 + remifentanil 0.25 mcg.kg-1 .dk-1 IV uygulandı. Cerrahinin bitiminden 5dk önce anestezik ajanlar kesildi. Hastalar ekstübe edilerek derlenme ünitesine alındı. Hemodinamik veriler, SpO2, ETCO2, intraoperatif kanama miktarı, cerrahi, derlenme, ilk analjezik yapma zamanı, 24 saatlik toplam analjezik, antiemetik gereksinimi ve postoperatif ajitasyon, sedasyon, ağrı, cerrahi memnuniyet, bulantı-kusma skorları kaydedildi.

Ketamin grubunda OAB, KAH ölçümleri ile kanama miktarı ortalaması propofol grubunun ölçümlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0.01). Propofol grubunun postoperatif VAS ortalaması ketamin grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti(p<0.01). İlk analjezik uygulama zamanı daha kısa (p<0.05), 24 saatlik toplam analjezik gereksinimi ortalaması daha yüksek (p<0.01) saptandı. Ketamin grubunun Ramsey Sedasyon Skorları ortalaması, ameliyat çıkışı ve ameliyattan sonra 1.st’te propofol grubundan yüksek(p<0.01), Ajitasyon Skorları ise istatistiksel düşük olarak saptandı (p<0.01). Ketamin grubunun derlenme zamanı ortalaması (29,48±23,64 dk.) propofol grubundan (11,03±9,90 dk.)istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0.01). Ketamin grubunun BKS ortalaması ve antiemetik kullanım oranı da propofol grubundan anlamlı şekilde yüksek (p<0,05) olarak saptandı. Propofol grubunun cerrahi memnuniyet skorlarının ortalaması ketamin grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0.05).

Çalışmamızda ketamin-remifentanil kombinasyonuyla erken postoperatif dönemde daha iyi ağrı kontrolü, daha az ajitasyon ve daha yüksek sedasyon; propofol-remifentanil kombinasyonu ile ise daha iyi hemodinami, daha az kanama, daha iyi bulantı-kusma kontrolü, daha kısa derlenme süresi ve daha yüksek cerrahi memnuniyet olduğunu saptadık.