İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-66

KRANİOTOMİ OPERASYONU ÖNCESİ YERLEŞTİRİLEN CVP KATETERLERİNİN RETROSPEKTİF ANALİZİ

M.ŞAHİN 1, L.ŞAHİN 2, V.SARIÇİÇEK 2, M.ALPTEKİN 2, H.ŞİMŞEK 2, İ.ERKUTLU 2


AV. CENGİZ GÖKÇEK DEVLET HASTANESİ 1
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 2

Santral venöz basınç (CVP) kateterleri kraniotomi de dahil olmak üzere pek çok operasyonda santral venöz basınç ölçmek , büyük volümde sıvı replasmanı yapmak ve hava embolisini aspire etmek amaçlı kullanılabiliyor. Bu çalışmada son bir yılda beyin cerrahisi ameliyathanesinde kraniotomi yapılan ve CVP kateteri yerleştirilen hastaların postoperatif telegrafileri retrospektif olarak incelenerek malpozisyon insidansını araştırmayı amaçladık.

Hastanemiz beyin cerrahisi kliniğinde 2011 yılı içerisinde kraniotomi uygulanan ve CVP kateteri yerleştirilen 255 olgunun postoperatif telegrafi görüntüleri incelendi. Veriler kaydedilirken kateter ucu yerleşimlerine göre 11 farklı anatomik lokalizasyon tanımlandı. Bunlar; kava-artial bileşke (KAB), sağ atrium (RA), sağ ventrikül (RV), sağ internal juguler ven (RİJV), sağ subklavian ven (RSCV), sağ internal juguler ven (RİJV), sağ innominant ven (RİV), vena kava superior (VCS), sol subklavian ven (LSCV), sol internal juguler ven (LİJV), sol innominant ven (LİV).

Çalışma kapsamında verilerine ulaşılabilen 255 olgunun görüntüleri incelendi. Yaşları 1-81 (41±20,6) arasında olup 133 bayan , 122 erkek hastadan oluşmaktaydı. Kateterlerin 127’si (%50) RİJV, 83’ü (%32,5) RSCV, 23’ü (%9) LİJV ve 22’si (%8,6) LSCV girişimi ile yerleştirilmişti. Dikkat çekici olarak RSCV girişimli 83 kateterden 6’sı RİJV’de, 6’sı LSCV’de, 6’sı LİV’de sonlanıyordu. LSCV’e yönlenen 6 olgunun 5’i 14 yaş ve altında hastalardan oluşuyordu. Sağdan yapılan girişimlerde büyük bir çoğunluğunda kateterinucu RA’da sonlanırken, soldan yapılan girişimlerin yaklaşık yarısı VCS’da sonlanıyordu. Tüm kateterlerin sadece %22’si kava-atrial bileşkede sonlanırken, %44’ü RA’da, %20’si VCS’da sonlanıyordu. Kalan %14 hastada kateterler diğer lokalizasyonlarda sonlanıyordu (Tablo 1). Sadece RİJV girişimi uygulanan 1 olguda pnömotoraks gelişmiştir.

Kateterin ucunun doğru lokalizasyonda olması CVP ölçümünde önemli olduğu gibi, oturur pozisyonda kraniotomi operasyonlarında hava embolisinin aspirasyonunda da hayati önem taşımaktadır. Özellikle sağ RSCV girişimlerinde kateterin kalpten uzaklaşarak sol tarafa geçebileceği, bu riskin pediatrik hastalarda daha yüksek olduğu ihtimali akıldan çıkarılmamalıdır. Özellik arzeden her hastada ve operasyonda mutlaka skopi ile kateterin doğru yerde olduğu teyit edilip sonrasında cerrahiye izin verilmelidir.