ADENOTONSİLLEKTOMİLERDE REMİFENTANİL İNFÜZYONU VE TEK DOZ DEKSMEDETOMİDİN’İN AJİTASYON ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
H.GÜLLÜ
1, ZN.ORHON
1, S.DEVRİM
1, C.ÜNLÜ
1, M.GÜRA
1
MEDENİYET ÜNİ. GÖZTEPE E.A.H. ANESTEZİ VE REANİMASYON 1
Sevofluran, etki başlangıcı ve derlenmenin hızlı olmasından dolayı özellikle çocuklarda tercih edilmektedir. Fakat çözünürlüğünün yüksek olması nedeniyle derlenme sırasında ajitasyon daha sık gözlenmektedir. Derlenme döneminde görülen ajitasyonun çocuklarda morbiditeyi artırmasının yanı sıra ebeveynleri de kaygılandırması ve taburcu etme süresini uzatması istenmeyen bir durumdur. Çalışmamızda, adenotonsillektomi sonrası derlenme ajitasyonunu önlemede kullanılan remifentanil ile deksmedetomidinin etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Çalışma adenotonsillektomi planlanan, ASA I-II, 2-14 yaş, 60 olguda yapıldı ve hastalar rastgele 3 gruba ayrıldı. İndüksiyon 3 dakika O2/N2O %50 ve sevofluran %8 (azalan konsantrasyonda) uygulanarak yapıldı. Fentanil 1 mcg/kg ve rokuronyum 0,5 mg/kg iv uygularak yeterli kas gevşemesi sağlandıktan endotrakeal entübasyon gerçekleştirildi. Anestezi idamesi Kontrol grubunda sevofluran %1-2, Remifentanil grubunda sevofluran % 1-2, remifentanil infüzyonu 0.1 mcg/kg/dk, Deksmedetomidin grubunda sevofluran %1-2, indüksiyondan 10 dakika sonra tek doz deksmedetomidin 0,3 mcg/kg uygulanarak sürdürüldü. Tüm olgulara operasyon bitiminden 10 dk önce postoperatif analjezi amacıyla parasetamol 20 mg/kg i.v. uygulandı. Hemodinamik parametreler, ek ilaç kullanımı, operasyon süresi, anestezi süresi, ekstübasyon zamanı, Modifiye Aldrete Derlenme Skoru (MAS) 9-10 olana kadar geçen süre, Riker Sedasyon Ajitasyon (RSA) ve bulantı-kusma skorları kaydedildi.
Remifentanil grubunun ekstübasyon zamanı ve MAS 9-10 olana kadar geçen süre diğer iki gruptan anlamlı derecede yüksek bulunurken, Deksmedetomidin grubunun postoperatif 15. dk. RSA skoru diğer iki gruba göre anlamlı derecede düşük bulundu. Gruplar arasında bulantı-kusma skorları açısından anlamlı farklılık gözlenmedi, hiçbir olguda ciddi hipotansiyon veya bradikardi görülmedi.
Adenotonsillektomi uygulanan çocuk hastalarda her iki ajanın, hemodinamik parametreler açısından benzerlik gösterdiği, operasyon sonrası görülen ajitasyonun önlenmesi ve derlenme süresinin azaltılması açısından deksmedetomidinin remifentanile göre daha üstün olduğu kanısına varıldı.
|