ARTROSKOPIK OMUZ CERRAHISINDE İNTERSKALEN BLOK UYGULAMALARINDA LEVOBUPIVAKAINE DEKSMEDOTIMIDIN EKLENMESININ ETKILERI
B.AKAN
1, A.KÖROĞLU
2, F.TÜZÜNER
2, Z.KAZAK BENGISUN
2, P.EKMEKÇİ
2
UFUK ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ORTOPEDI VE TRAVMATOLOJI ANABILIM DALI 1 UFUK ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI 2
Omuz cerrahisi planlanan hastalarda interskalen brakial pleksus bloğu etkin ve güvenli ağrı tedavisi, intravenöz opioid tüketiminde azalma ve yüksek hasta memnuniyeti sağlaması nedeniyle “altın standart” olarak kabul edilebilecek bir uygulamadır (1). Bu çalışmada artroskopik omuz cerrahisi planlanan hastalarda levobupivakainle yapılan interskalen brakial pleksus bloğunda, levobupivakaine eklenen deksmedotimidinin postoperatif analjezi, opioid ve ek analjezik tüketimi, yan etkiler ve hasta memnuniyeti açısından etkileri değerlendirilmektedir.
Etik kurul kararı ve hastalardan yazılı onam formu alınmasını takiben artroskopik omuz cerrahisi planlanan ASA I-II risk grubu 48 hasta randomize, prospektif, çift kör çalışmaya dahil edildi. Lokal anetezik alllerjisi, karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer hastalığı olan, kooperasyon güçlüğü ve vizüel analog skalası ile ağrısını tanımlayamayan, adrenoseptör agonist ve antagonisti kullanan ve gebe hastalar çalışma dışı brakıldı. Blok uygulamasından önce hastalara 0.03mg/kg midazolam ve 0.5mg atropin sulfat ile premedikasyon yapıldı. Blok uygulamaları sinir stimülatörü kullanılarak yapıldı. Hastalar iki gruba randomize edildi. Grup L’de (n=25) 20ml (100mg) %5 levobupivakain + 50mikrog epinefrin kateterden uygulandı. Postoperatif %0.25 levobupivakain ile hasta kontrollü interskalen analjezi (HKİA) uygulandı. Grup LD’de (n=23) 20ml (100 mg) %5 levobupivakain + epinefrin 50mikrog + 10 mikrog dexmedetomidine kateterden uygulandı. Postoperatif %025 levobupivakain + 100 mikrog dexmedetomidine ile hasta kontrollü interskalen analjezi (HKİA) uygulandı. Demografik veriler, kalp hızı,ortalama arter basıncı, oksijen parsiyel basıncı, yan etkiler (bradikardi, hipotansiyon,bulantı, kusma) motor ve duyusal blok başlangıcı, blok süreleri, analjezi süresi (0, 2, 4, 6, 12, 24.saat), hasta kontrollü analjezi istek ve sunum değerleri (mg olarak), ek analjezik kullanımı, intravenöz opioid tüketimi ve hasta memnuniyeti kaydedildi. Postoperatif analjezi vizüel analog skor (VAS) > 4) ile, motor blok Bromaj skalası ile, duyusal blok pirik test ile değerlendirildi. Hastalara genel anestezi indüksiyonunda standart olarak propofol 3 mg/kg+ rokuronyum 0.6 mg/kg uygulandı.
Demografik veriler ve cerrahi özellikler her iki grup için de benzerdi. Grup L’ de 1 hastanın kateteri çıktı, 1 hastada açık cerrahiye geçildi. Grup LD’de ise 1 hastanın kateteri çıktı. Blok başlangıç zamanı her iki grup için de benzer bulundu. Grup LD’de hasta kontrollü analjezi istek ve sunum değerleri (mg olarak) ve ek analjezik kullanımı Grup L ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük bulundu (p< 0.05). Hasta memnuniyeti Grup LD’de anlamlı olarak (p<0.05) yüksek bulundu. Yan etkiler açısından gruplar arası istatiksel açıdan fark bulunamadı.
Deksmedotimidin α-2-adrenoseptör agonisti olup daha önceki sınırlı sayıda yapılan periferik sinir bloğu uygulamalarında etkin bir adjuvan ajan olarak kullanılmış ve postoperatif analjezi kalitesini arttırmış ancak hipotansiyon ve bradikardi gibi istenmeyen etkilere yol açmıştır (2). Bu çalışmada interskalen blok uygulamasında levobupivakaine eklenen deksmedotimidinin etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, deksmedotimidin postoperatif analjezi kalitesini arttırmakla beraber herhangi bir hemodinamik etkiye yol açmamıştır. Bu sonuç bize deksmedotimidinin lokal anesteziklere eklenmesi ile ilgili yeni doz çalışmalarına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
|