PEDIATRIK HASTALARDA ULTRASON KLAVUZLUĞUNDA TRANSVERSUS ABDOMINIS PLANE BLOĞU: YARA İNFILTRASYONU ILE RANDOMIZE KARŞILAŞTIRMALI ÇALIŞMA
M.ŞAHİN
1, R.GÜL
2, V.SARIÇİÇEK
2, N.IŞIKAY
2, L.ŞAHİN
2
AV. CENGİZ GÖKÇEK DEVLET HASTANESİ 1 GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 2
Transversus Abdominis Plane (TAP) bloğu 2001 yılında Rafi tarafından tanımlanan yeni bir rejyonal anestezi tekniği olup, lokal anestezik transversus abdominis ve internal oblik kasları arasına enjekte edilmektedir. Pek çok çalışmada abdominal cerrahilerde etkin postoperatif analjezi sağladığı görülmüştür. Hebbard’ ın tanımlamasıyla birlikte ultrasonun (US) kullanımıyla bu blok son yıllarda daha popüler hale gelmiştir.
Biz bu çalışmada tek taraflı inguinal herni operasyonu geçirecek çocuklarda US klavuzluğunda TAP blok ile yara yeri infiltrasyonunu postoperatif analjezi bakımından karşılaştırmayı amaçladık.
Etik kurul onayı alındıktan sonra tek taraflı inguinal herni operasyonu geçirecek yaşları 2-8 arasında ASA fiziksel durumu I-II olan 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara rutin olarak 0.5 mg·kg–1 oral midazolam ile operasyon odasına alınmadan 30dk. önce premedikasyon uygulandı. Rutin monitörizasyonu takiben tüm hastaların oksijen içinde %8 Sevoflurane veya propofol 2–3mg·kg–1 ile anestezi indiksiyonu sağlandı. 1μ·kg–1 Fentanyl ve 0.6mg·kg–1 rocuronium ile entübasyon sağlandı. İndiksiyondan sonra tüm hastalara 40mg·kg–1rektal asetaminofen uygulandı. Rastgele iki gruba ayrılan hastalardan ilk gruba (Grup T) cerrahi öncesi US klavuzluğunda 0.5mL·kg–1 0.25% levobupivakain ile TAP blok uygulandı. İkinci gruba (Grup C) cerrahi bitiminde 0.2mL·kg–1 0.25% levobupivakain ile yara yeri infiltrasyonu uygulandı. Hastaların ağrı skorları ‘’modifiye Children’s Hospital of Eastern Ontario pain scale’’ (mCHEOPS) ile postoperatif 24 saat boyunca takip edildi. mCHEOPS skoru 5’ten daha büyükse 15mg·kg–1 oral asetaminofen verildi. Hastaların ağrı skorları, ilk analjezik gereksinim zamanı ve analjezik kullanım sayıları kaydedildi.
İlk analjezik gereksinim zamanı Grup T de anlamlı olarak daha uzundu (4.7±1.6-17±6.8 p<0.001). Toplam analjezik kullanım sayısı Grup T de daha azdı (3.6±0.7-1.3±1.2 p<0.001) ve ağrı skorları 1., 20. ve 24. saat dışında Grup T de daha düşük bulundu. Ilk 24 saatte Grup T’de hastaların %45’i nde analjezik ihtiyacı olmamaştır.
Tek taraflı inguinal herni operasyonu yapılan çocuklarda 0.5 mL·kg–1 0.25% levobupivacaine ile yapılan US klavuzluğunda TAP bloğu herhangi bir yan etki olmaksızın uzun bir postoperative analjezi sağlar.
|