İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-26

DURAL KESE TERMİNASYON DÜZEYİNİN MR İLE DEĞERLENDİRMESİ VE YETİŞKİN HASTALARDA KAUDAL EPİDURAL BLOK AÇISINDAN KLİNİK ÖNEMİ

B.KIZILDAĞ 1, M.ÇELİK 2, N.ŞENOĞLU 3, M.ŞENOĞLU 4, C.KESİLMEZ 4, F.ÖZKAN 5


ÇANAKKALE 18 MART ÜNİVERSİTESİ, RADYOLOJİ AD, ÇANAKKALE 1
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, AİLE HEKİMLİĞİ AD, KAHRAMANMARAŞ 2
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİ VE REANİMASYON AD, KAHRAMANMARAŞ 3
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, BEYİN CERRAHİ AD, KAHRAMANMARAŞ 4
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, RADYOLOJİ AD, KAHRAMANMARAŞ 5

Tarlov kisti ve posterior sakral meningoselin varlığının KEB esnasında istenmeyen spinal anestezi ve dural delinmeden kaçınmak için bilinmeleri önemlidir. Ayrıca  anatomik varyasyon olarak duranın normal lokalizasyondan daha inferiora uzanımının olup olmadığının bilinmesi de önem taşımaktadır. Bu nedenle amacımız dural  kese delinmesi  açısından önemli olan sakrokoksigeal bölgenin anatomisini MR ile inceleyerek olası anatomik varyasyonları  tespit etmektir

cak 2010-Ocak 2012 arası lumbalji ve/veya siyatalji nedeniyle başvuran 1000 hasta çalışmaya dahil edildi. Lumbosakral cerrahi veya tümör hikayesi olanlar dahil edilmedi. T2A midsagital  (TE 80-120, TR 2,000-2,800) kesitler incelendi. Dural kese terminasyon düzeyi, Dural kese ile sakrokoksigeal membranın (SKM) üst ucu arasındaki mesafe,  Olası dural kistik lezyonlar  değerlendirilerek  kaydedildi. Dural kese terminasyon düzeyi için her sakral vertebra üst-orta-alt olmak üzere üç eşit parçaya ayrıldı. Dural kese ile sakrokoksigeal membranın üst ucu  arasındaki en kısa mesafe  ölçüldü.

641 kadın (%64), 359 (%35) erkek MRI incelenmesi çalışmaya alındı.

Ortalama yaş 46.8 (kadın), 44.2 (erkek), yaş aralığı 18-85, DK’nin median terminasyon düzeyi S2 nin üst 1/3 kesimiydi (%26.7). Erkeklerle kadınlar arası fark yokdu(p=0.272). Hastaların %0.1’inde terminasyon düzeyi 3. sakral vertebranın altındaydı.  Yaş ve cinsiyet ile DK’nin median terminasyon düzeyi arasında korelasyon yoktu. Posterior sakral meningosel  yoktu. 13 hastada (%1.3) sakral tarlov kisti vardı. Bu 13 hastanın 3’ünde (%23) tarlov kisti 3.sakral vertebranın inferiorunda sonlanıyordu (Bütün hastaların %0.3’ünde). Posterior sakral meningosel  yoktu. 13 hastada (%1.3) sakral tarlov kisti vardı. Bu 13 hastanın 3’ünde (%23) tarlov kisti 3.sakral vertebranın inferiorunda sonlanıyordu (Bütün hastaların %0.3’ünde).

Çalışmamızda ortalama SKM-dura arası mesafe %2.5 Kadın ve %0.8 erkekte 10-20 mm aralığındadır.  Sonuç olarak kaudal blok uygulamalarında özel dizayn edilmiş kaudal iğneler kullanılmalı ve dural kese terminasyon düzeyi, dural kese ile SKM üst ucu arasındaki mesafe, insidental posterior sakral meningosel ve Tarlov kistinin varlığı önemli parametreler olup işlem öncesi  MR ile kolaylıkla ölçülebilir bu sayede istenmeyen dural delinmeler önlenebilir.