İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-65

DEKSMEDETOMİDİN İLE MİDAZOLAMIN MOTOR KOORDİNASYON VE ANALJEZİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRMASI

MA.ERDOĞAN 1, A.YÜCEL 2, M.UÇAR 2, MS.AYDOĞAN 2, C.ÇOLAK 3, H.PARLAKPINAR 4, M.SAĞIR 4


İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ 1
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ 2
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOİSTATİSTİK 3
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FARMAKOLOJİ 4

Deksmedetomidin ve midazolam yoğun bakım uygulamalarında yaygın olarak tercih edilen sedatif etkili ajanlardır. Sedatif ajanlar, hastaların motor koordinasyon geri dönüşünü geciktirerek yoğun bakım kalış süresinde artışa yol açabilmektedir. Uzamış yoğun bakım kalış süresi ise ciddi morbidite ve maliyet artışı ile birliktedir. Bu çalışmada, rat modelinde deksmedetomidin ve midazolamın motor koordinasyon ve analjezi üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

Otuz iki adet rat her biri 8 adet olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Ratlara ketamin (100 mg/kg) ve xylazin (10 mg/kg)  anestezisi altında internal juguler ven kanüle edildi. Çalışma ilaçları 1 mL/saat olacak şekilde; Grup M: midazolam (5 mg/kg/saat, i.v.); Grup D: deksmedetomidin (60 µg/kg/saat, i.v.); Grup O: morfin (5 mg/kg/saat, i.v.);  Grup C: kontrol (serum fizyolojik, 1 mL/saat; i.v.) uygulandı. Ratların derlenmesini takiben motor koordinasyon geri dönüş tespiti için rotarod (başlangıç olarak 5 rpm hızında ve 10 rpm artışlarla 40 rpm) ve akselerod (1 den 79 rpm hıza 4 ve 10 dakika içinde ulaşılacak şekilde) testleri uygulandı. Ağrı yanıtı derlenmeyi takiben hot plate ve tail flick testleri (0, 10, 20 ile 60. dakikalarda) ile değerlendirildi. Motor ve duyusal blok seviyeleri, pençe çekme ve yürüme testleri ile 30 dakikada bir değerlendirildi.

Midazolam grubu, deksmedetomidin grubuna göre test edilen tüm hızlarda anlamlı olarak daha uzun rotarod performansı ve 10. dakika ölçümünde anlamlı olarak daha uzun akselerod performansı gösterdi. Hot plate ve tail-flick testlerinde ağrıya yanıt deksmedetomidin grubunda, 10. dk’da anlamlı olarak yüksek bulundu. Deksmedetomidin grubunda duyusal blok derecesi midazolam grubuna göre anlamlı olarak 90 ve 120. dakikalarda yüksek bulundu ve  tam motor blok süresi ise anlamlı olarak uzamış olarak değerlendirildi.

Midazolam, yoğun bakım ünitelerinde ve  günübirlik  sedasyon uygulamalarında motor koordinasyon geri dönüşünü daha hızlı sağlaması; deksmedetomidin ise analjezik özelliği nedeniyle ağrılı prosedürlerin sedasyon uygulamalarında öncelikli olarak tercih edilebilir.