MULTIPL KOT FRAKTÜRÜ TEDAVİSİNDE NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON UYGULANMASI (NIMV)
A.ŞEN
1, B.ERDİVANLI
1, Y.TOMAK
1, T.KOYUNCU
1
RTEÜ TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI, RIZE 1
GİRİŞ/AMAÇ: Multipl kot fraktürlerinde göğüs ağrısı, hipoventilasyon ve pulmoner hijyenin bozulması atelektazi, pnömoni ve ARDS’ye neden olabilir. Hasta entübe edilmeden, NIMV uygulanabilirse entübasyon komplikasyonları ve mortalite azaltılabilir. Klavikula ve multipl kot fraktürleri olan olgumuzda yeterli analjezi, NIMV ve yoğun bakım desteğiyle akciğer hasarının önlenebileceğini sunmayı amaçladık.
OLGU: Araç içi trafik kazası sonucu sol klavikula, solda multipl kot fraktürleri (1-6,10), hemopnömotoraks, akciğer kontüzyoNu olan hasta YBÜ’ne alındı. SS:22/dk, bilinci açık, Nb:96/dk, TA:120/70 mmHg AKG’nda pH:7.50 PaO2:97.9 PaCO2:25.9, rutin tetkikleri normaldi, solda göğüs tüpü ve üçgen kol askısı vardı. FiO2:%60, maske ile 6 l/dk O2 verildi. Morfin 2 mg/kg/saat infüzyon, Tramadol 4x50 mg IV, Lornoksikam 2x4 mg IV analjezi uygulandı. Solunum yüzeyel ve sıklaşınca sedasyonla tam yüz maskesi kullanılarak NIMV uygulandı. Hastanın uyumu iyiydi. Arteriyal pH, solunum hızı, PCO2’nin düzelmesiyle NIMV’a devam edildi. İlk seanslarda PEEP:5 cmH2O inspiratuar basınç:12 cmH2O olarak ayarlandı. Günde 3 kez 1-2 saatlik NIMV seanslarında, 0.4 mcg/kg/saat deksmedetomidinle sedasyon sağlandı. Postural drenaj, trakeal aspirasyon ve spirometriyle solunumu desteklendi. 3. gününde oral beslendi. 9. gün göğüs tüpü çekildi. 13. gün AKG ve radyografisi bozulunca çekilen toraks BT’de sol akciğer alt lob bazal segmentte kompresif atelektazi saptandı, sol toraks tüpü takıldı, 900 cc transuda vasfında mayi boşaltıldı, NIMV’da PEEP:12 cmH2O İnspiratuar basınç 20 cmH2O’ya yükseltildi. Hasta basınçları tolere ettiğinden sedasyon uygulanmadı. AKG ve akciğer grafisi normal seyretti. 16. gün NIMV ihtiyacı olmadı ve mobilize edildi. 20. günde 4 l/dk O2 alırken (pH:7.46 PaO2:140 PaCO2:40) servise çıkarıldı.
TARTIŞMA/SONUÇ: MV gerektiren hastalar NIMV açısından öncelikle değerlendirilmelidir.
Travmaya bağlı, hafif akut akciğer hasrındaki hipoksemik solunum yetersizliğinin tedavisi NIMV ile yapılabilir. NIMV, entübasyon ihtiyacını, solunum işini azaltır, akciğer kompliyansını, oksijen satürasyonunu, fonksiyonel rezidüel kapasiteyi artırdığı, YBÜ’nde kalma süresini ve mortaliteyi anlamlı olarak azalttığı kanısındayız.
|