İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-28

AMELİYAT ÖNCESİ HASTALARDAKİ ANKSİYETE DÜZEYLERİ: PREOPERATİF ANESTEZİ GÖRÜŞMESİNDE, RUTİN BİLGİLENDİRME FORMU İLE VİDEO TEMELLİ BİLGİLENDİRMENİN BİLGİ KAZANCI VE HASTA MEMNUNİYETİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

D.ÖZTEKİN 1, U.ÖZGÜRBÜZ 1, G.ARAN 1, E.BORAN 1, N.KARAHAN 1


İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Çalışmamızda; genel anestezi altında elektif operasyon geçirecek hastalardaki anksiyete düzeyleri, en sık anksiyete nedenleri ve preoperatif anestezi görüşmesi sırasında rutin bilgilendirme formunun kullanımıyla video temelli bilgilendirme uygulanmasının bilgi kazancı ve hasta memnuniyeti açısından karşılaştırılması hedeflendi.

Genel anestezi altında elektif operasyon planlanan 48 kadın, 47 erkek toplam 95 hasta, Grup 1: Anestezi öncesinde rutin bilgilendirme formuyla bilgilendirilenler ve Grup 2: Anestezi öncesinde video ile bilgilendirilenler şeklinde randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Anestezi görüşmesi ve bilgilendirme öncesinde iki gruba da ‘Anestezi ile ilgili endişe nedenleri’ anketinden kendilerini en çok endişelendiren ilk 3 nedeni seçmeleri istendi. Grup 1’deki hastalar form ile Grup 2’dekiler video ile bilgilendirildikten sonra ‘Bilgi Kazancı Anketi’ uygulandı. Postoperatif 24. saatte hastalara anksiyete düzeyleri, ağrı, yaşadıkları komplikasyonlar ve memnuniyet ile ilgili sorular içeren postoperatif anket uygulandı.

Hastaların % 50,5’i 1. endişe nedenleri olarak ‘ameliyat sonrası uyanmamak’, % 14,7’si ‘ameliyat sonrası ağrı’, % 10,5’i ‘ anestezistin bilgi yetersizliği’, %7,4’ü ‘ameliyat sırasında uyanmak’ olarak belirtmiştir. Video ile bilgilendirilen tüm olguların Bilgi Kazancı Toplam Puan (BKTP) ortalaması, form ile bilgilendirilen olguların toplam puan ortalamasından istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). Ameliyat öncesi bilgi verilmesi video ile bilgilendirilen grupta yüksek eğitim seviyesindeki hastalarda anksiyeteyi anlamlı olarak azalttı (p<0,05). Ameliyat öncesi anksiyete düzeylerinin form ile bilgilendirilen gruptaki kadın hastalarda anlamlı olarak fazla, video ile bilgilendirilen gruptaki erkek hastalarda anlamlı olarak az olduğu bulundu (p<0,05). Postoperatif minor komplikasyonlar, form ile bilgilendirilen grupta anlamlı olarak daha sık görüldü. Video ile bilgilendirilen gruptaki kadın hastaların anestezi ve anestezi doktoruyla ilgili memnuniyetleri istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu.

Preoperatif anksiyete düzeylerinin rutin bilgilendirilen grupta, video ile bilgilendirilen gruba göre daha yüksek olduğu, ayrıntılı bilgilendirmenin anksiyeteyi azalttığı, hastaların en çok ameliyat sonrası uyanamamaktan endişe duyduğu, video ile bilgilendirilen gruptaki hastaların anestezi ve anestezi doktoruyla ilgili bilgi kazançlarının daha fazla, minor komplikasyonların daha az ve hasta memnuniyetinin daha fazla olduğunu saptandı.