İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-40

GEBELERDE HAVA YOLU DEĞERLENDİRİLMESİNDE KLİNİK TARAMA TESTLERİ VE ULTRASONİK ÖLÇÜMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

MT.AYDOĞMUŞ 1, K.ERKALP 1, SN.ŞİNİKOĞLU 1, T.USTA 1, GÖ.ÜLGER 1, A.ALAGÖL 1


BAĞCILAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Gebelik sırasında oluşan anatomik ve fizyolojik değişiklikler hava yolu yönetiminde zorluklara neden olabilir. Beraberinde obezite ve preklampsi gibi hastalıkların var olması da zorlukları daha da artırmaktadır. Gebelikte faringelaringeal yolun çapının daralması ve Mallampati skorunda kötüleşme gelişebilir. Anestezi ile ilişkili hava yolu değerlendirmesinde ultrasonun (USG) rolü hala tam olarak tanımlanmamış olmasına rağmen kullanımı teşvik edilmektedir. Bu çalışmada, vücut kitle indeksi (VKİ) 30’un üzerinde ve 30’un altında olan gebelerde üst hava yolu çapının ultrasonik ölçümleri ve zor entübasyon için klinik tarama testlerinin karşılaştırılması amaçlandı.

Çalışma prospektif ve randomize olarak ASA 1-2 grubu, 40 gebede yapıldı. Vücut kitle indeksi 30’un altında olan hastalar Grup 1 (n=20), VKİ 30’un üzerinde olan hastalar Grup 2 (n=20) olarak belirlendi. Ultrason kullanılarak hasta supin pozisyonda, baş hafif ekstansiyonda iken boynun önünden subglottik bölgede trakeanın transvers hava gölgesi çapı ölçüldü. Hastaların demografik verileri yanında boyun hareketlerinde kısıtlılık olup olmadığı, Modifiye Mallampati Skoru, tiromental mesafe, sternomental mesafe ölçümleri ve Cormack-Lahene Skoru kaydedildi.

Grupların yaş ortalamaları, gebelik sayısı dağılımları, ASA skorları, yandaş hastalık varlığı dağılımları, daha önceki anestezi uygulaması varlığı, allerji öyküsü dağılımları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Grup 2’nin vücut ağırlığı ortalamaları (p=0,0001), gebelik öncesi vücut ağırlığı ortalamaları (p=0,0001) ve VKİ değerleri (p=0,0001) Grup 1’den istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Grupların Modifiye Mallampati Skoru, Cormack-Lahen Skoru ortalaması dağılımları, tiromental mesafe, sternomental mesafe ve ultrasonik ölçüm ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi.

Sonuç olarak çalışmamızda, gebelerde obezitenin, klinik tarama testleri ile ultrasonik ölçümler açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadığını saptadık. Ancak gebelerde non-invaziv havayolu değerlendirmesinde USG kullanımının güvenli olduğunu, klinik deneyimin artmasının ve bu konuda yeni çalışmalar yapılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.