İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-38

SEZARYEN İLE YAPILAN DOĞUMLARDA YARA YERİ İNFİLTRASYONU VE ULTRASON EŞLİĞİNDE YAPILAN TRANSFERSUS ABDOMİNİS PLANE BLOĞUNUN ANALJEZİK ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

MT.AYDOĞMUŞ 1, SN.ŞİNİKOĞLU 1, MM.NAKİ 1, NB.OCAK 1, N.ŞANLI 1, A.ALAGÖL 1


BAĞCILAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Sezaryenle doğumlarda postoperatif ağrının giderilmesi amacı ile yara yerine lokal anestezik infiltrasyonu yapılmakta ya da karın duvarı blokları kullanılabilmektedir.  Bu çalışmada ultrason (USG) eşliğinde yapılan transversus abdominis plane bloğu (TAP)  ile yara yerine lokal anestezik infiltrasyonunun analjezik etkinliğinin ve olası komplikasyonların karşılaştırılması amaçlandı.

Çalışma etik kurul onayı ve hasta onamı alındıktan sonra prospektif-randomize olarak, ASA 1-2, 70 hastada yapıldı. Hastalardan yara yeri infiltrasyonu yapılanlar Grup İ (n=35) ve transversus abdominis plane bloğu (TAP) yapılanlar Grup T (n=35) olarak randomize edildi. Tüm hastalara spinal anestezi uygulandı. Grup İ’de hastalara cerrahi ekip tarafından yara yerinde cilt-cilt altına standart 100 mg levobupivakain ile 20 mL infiltrasyon yapıldı. Grup T’de ise USG eşliğinde bilateral TAP bloğu yapıldı. Blok için bilateral 0,25’lik 100 mg levobupivakain 20’şer mL kullanıldı. Hastalarda ağrı cerrahi bitiminde, 2, 6, 12, 24. saat ve mobilizasyon esnasında Sayısal (Nümerik) Ağrı Skala (SAS) ile değerlendirildi. Postoperatif komplikasyonlar, analjezik uygulama saati, hekim ve hasta memnuniyeti kaydedildi.

Grup T’nin cerrahi bitimindeki SAS değerleri (p=0,012) ve postoperatif analjezik uygulama saati (p=0,003) Grup İ’den anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Grup İ’nin 2, 6, 12 ve 24. saat SAS değerleri Grup T’den istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,005, p=0,003, p=0,0001). Grup T’de hekim memnuniyeti Grup İ’den anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,021). 

Sezaryen uygulanan hastalarda postoperatif ağrı yönetiminde USG eşliğinde yapılan TAP bloğu, infiltrasyon anestezisinden daha üstündür, daha uzun süreli ve etkin bir analjezi sağlar.