İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-90

ULTRASON KLAVUZLUĞUNDA SAFEN SINIR BLOĞUNDA İKI FARKLI ANATOMIK YAKLAŞIMIN KARŞILAŞTIRILMASI

M.ŞAHİN 1, H.DOLU 2, V.SARIÇİÇEK 3, A.MERT 3, ML.EKEN 3, L.ŞAHİN 3


AV. CENGİZ GÖKÇEK DEVLET HASTANESİ 1
BALIKLIGÖL DEVLET HASTANESİ 2
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 3

Diz altı cerrahisi ortopedi ve travmatoloji kliniklerinin sık yaptıkları operasyonlardır. Safen sinir, femoral sinirin terminal uzantısı olarak adduktor kanaldan çıktıktan sonra antero-medial olarak ayak bileğine kadar ilerleyerek alt ekstremitenin duyusal innervasyonu sağlar. Safen sinir bloğu turnike gerektirmeyen diz altı operasyonlarında siyatik sinir bloğuna ek olarak uygulanmaktadır. Ultrason klavuzluğunda subsartorial teknik uyluk 1/3 anteromedialinden adduktor kanal içinde, suprakondiler teknik ise dizde medial kondil seviyesinde olan yaklaşımdır. Safen sinir bloğunda bu iki farklı anatomik yaklaşımın klinik olarak uygulanabilirliğini ve sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık.

Subsartorial ve medial kondil seviyesinde safen sinir bloğu için 60 erişkin hasta rastgele iki gruba ayrıldı. Subsartorial grupta ultrasonun lineer probu uyluğun anteromedial 1/3 distaline transvers olarak yerleştirildi ve m. sartorius altında m. vastus medialis, m. gracilis ve m.adductor magnus kasları arasında görüntülendi. Medial kondil grubunda ise dizin medial kondili seviyesinde ultrason probu transvers olarak yerleştirilerek m.sartorius ile m.gracilis kaslarının aponevrozları arasında safen sinir görüntülendi. Her iki yaklaşımda in-plane teknikle 80 mm.lik yalıtılmış 22 gauge iğne ile % 0.25 Levobupivokain ve %1 lidokain karışımından 5 mL kullanılarak gerçekleştirildi. Duyusal blok muayenesi pimpirik testi ile yapıldı. Sonrasında siyatik sinir bloğunu subgluteal bölgeden yine ultrason klavuzluğunda aynı lokal anestezik karışımından 20 mL kullanarak gerçekleştirdik. Hastalarda safen sinir için blok işlem süresi (BİS), blok başlama zamanı (BBZ) ve duyusal blok süresini (DBS) dakika cinsinden kaydettik.

Her iki grupta da blok başarı oranı % 97 olarak tespit edildi. Gruplar arası yapılan karşılaştırmalarda sadece DBS subsartorial grupta istatistiksel olarak daha uzun olduğu gözlendi (413,33 ± 64,2 - 366,66 ± 51,1 dk p=0,004). Diğer sonuçlar benzer bulundu.

Ultrason klavuzluğunda Şahin ve arkadaşlarının tanımlamış olduğu medial kondil seviyesinde safen sinir bloğu, Manickam ve akadaşlarının uyguladığı subsartorial yaklaşımla safen sinir bloğu ile karşılaştırıldığında blok süresinin daha kısa olmasına rağmen alternatif bir yöntem olarak uygulanabileceği kanaatindeyiz.