GEBE RATLARDA SUGAMMADEKSİN PROGESTERON SEVİYESİ ÜZERİNE ETKİSİ
T.ET
1, A.TOPAL
1, A.EROL
1, A.TAVLAN
1, A.KILIÇASLAN
1, S.TUNCER
1
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD. 1
Sugammadeks (bridion®); modifiye gamma-siklodekstrin yapısında olup, steroid yapıdaki kas gevşeticilerin etkilerini geri döndürme amacıyla kullanılır. Streoid yapıda progesteronlu oral kontraseptif kullanan kadınlarda, progesteron etkinliğini azalttığı bildirilmiştir. Bu çalışmada sugammadeksin gebe ratlarda progesteron seviyesi ve buna bağlı olarak gebeliğin fizyolojik seyri üzerine yaptığı etkiyi araştırmayı amaçladık.
Selçuk Üniversitesi Tibbi Deneysel Uygulama ve Araştirma Merkezinden etik kurul onayı aldıktan sonra Winstar Albino tipi 26 adet 250-350 gr ağırlığında gebe rat çalışmaya dahil edildi. Ratlar gebelikleri çiftleşme sonrası birinci gün vajinal smearde sperm görülmesi ile doğrulandıktan sonra rastgele üç gruba ayrıldı. Ratlara gebeliklerinin yedinci gününde aşağıdaki uygulamalar yapıldı. Kontrol grubu (Grup K) (n:6): 1,5 ml iv serum fizyolojik uygulandı. Sugammadeks grubu (Grup S) (n:10): 30 mg/kg sugammadeks 1,5 ml volumde iv uygulandı. Sugammadeks+rokuronyum grubu (Grup S+R) (n:10): 30 mg/kg sugammadeks ve 3,5 mg/kg rokuronyum1,5 ml volumde iv uygulandı. İlaç uygulamalarından 35 dakika sonra alınan kan örneklerinden beckman coulter solüsyonu ile unicel®DXI 800 accessimmunoanaliz sistem cihazında progesteron seviyesi ölçümleri yapıldı. Ratlar gebelikleri ve doğumları süresince takip edildi. Yavrular sayıları ve morfolojileri açısından değerlendirildi. Deney gruplarının hesaplanan parametreleri arasındaki farklılık tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemi kullanılarak karşılaştırıldı.
Çalışmaya alınan ratların ölçülen progesteron seviyeleri Grup K; 94.16±15.54 ng/ml, Grup S; 87.86±12.48 ng/ml ve Grup S+R; 94.53±16,10 ng/ml ölçülmüş olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Çalışmaya dahil edilen ratların gebelik seyrinde ölü doğum ve düşük görülmedi. Ortalama yavru sayıları Grup K 6,8±1,47 Grup S 6,5±1,35 Grup S+R 6,4±1,17 idi. Doğan yavrular makroskobik olarak normal değerlendirildi.
İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da progesteron seviyesinin Grup S’te düşük bulunması klinik seyri etkilememiştir. Ratların gebeliklerini sorunsuz tamamlaması, ölü doğum ve düşük görülmemesi bize özellikle gebeliğin birinci trimestir döneminde sugammadeks kullanımı hakkında yeni çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
|