ULTRASON EŞLİĞİNDE YAPILAN İNFRAKLAVİKÜLER BLOKTA FARKLI İKİ VOLÜM KULLANILMASININ BLOK BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ
Z.ORHANERCAN
1, S.ERUYARGÜNAL
1, B.BALTACI
1, H.BAŞAR
1, A.KAYA
1
ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 1
Giriş ve Amaç: Brakiyal pleksusun infraklaviküler blokajının ultrasonografi (US) eşliğinde yapılması yeni ve alternatif bir yöntemdir. Çalışmamızda US eşliğinde infraklaviküler blok uygulamasında kullanılan farklı iki volümün motor ve duyusal blok üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Hastane etik kurul onayı ve hasta onamları alınan, üst ekstremite cerrahisi uygulanacak 64 hasta randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Hastalara US eşliğinde infraklavikuler brakiyal pleksus bloğu uygulandı. Grup I’de 35 ml (%0.5 levobubivakain 17mL ve %2 lidokain 17mL + 5 mcg epinefrin), Grup II’de 25 ml (%0.5 levobubivakain 12mL ve %2 lidokain 12mL + 5 mcg epinefrin) içinde eşit konsantrasyonlarda lokal anestezik kullanıldı. Blok uygulamasından 10., 20., 30. dakika sonra, n. axillaris, n. intercostabracialis, n. cutanoz brachialis, n. cutanöz antebrachi, n. musculocutaneus, n. medianus, n. radialis, n. ulnaris sinirlerinin inerve ettiği duyu alanları pin-prick testi ile, motor bloğu Bromage skalasıyla değerlendirildi. Hastaların blok yapılırken, operasyon sırasında ve sonrasındaki tüm şikayetleri, bloğa bağlı komplikasyonlar, hasta memnuniyeti kaydedildi. Postoperatif dönemde motor bloğunun kaybolma süresi ve ilk analjezi ihtiyacının olduğu süre de kaydedildi.
Bulgular: Gruplar arasında her bir izlem zamanı içerisinde farklı sinirlerdeki duyusal ve motor blok düzeyleri karşılaştırıldığında n. axillaris 10. dakika motor duyu bloğu Grup I’de Grup II’ye göre anlamlı olarak daha hızlıydı. n. ulnaris 20. dakika duyu ve n. medianus 20. dakika duyu bloğu Grup I’de Grup II’ye göre anlamlı olarak daha düşük saptandı. Gruplar arasında hasta memnuniyeti, blok başarısı ilk analjezi ihtiyacı yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi.
Sonuç: Brakiyal pleksus bloğuna bağlı komplikasyonları önlemek için iğne ile sinir ilişkisinin eş zamanlı görüntülenmesi US ile sağlanabilir ve lokal anestezik dozu azaltılabilir (1). Çalışmamızda hasta memnuniyeti, blok başarısı ve genel anestezi ihtiyacı yönünden farklılık görülmediğinden, US eşliğinde yapılan infraklaviküler brakiyal pleksus blokajında volüm azaltılmasının uygun olabileceği sonucuna varıldı.
Kaynaklar: 1. E. Kurt. Türk Anest Rean Der Dergisi 2010; 38(2):81-94
|