İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-20

ELEKTROKONVULSİF TEDAVİDE REMİFENTANİL EKLENEN SEVOFLURAN VE PROPOFOLUN ETKİLERİNİN KIYASLANMASI

H.ULUSOY 1, B.ÇEKİÇ 1, A.BEŞİR 1, Ş.GEZE 1, A.AKDOĞAN 1, E.BEYAZTAŞ 1, Ç.HOCAOĞLU 2


KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. 1
RİZE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. 2

Elektrokonvulsif tedavide anestezi indüksiyonunda propofol ve sevoflurana remifentanil ilavesinin; indüksiyon hızı, konvülsiyon süresi , hemodinami ve derlenme profili üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

ASA I-II risk grubunda, 18-65 yaş arası 12 hastada toplam 120 seans elektrokonvulsif tedavi uygulandı. Bütün hastalara 1 µg.kg remifentanil verildikten sonra, Grup P; propofol 0.5 mg.kg ile Grup S; %8 Sevofluran 100% O2 ile anestezi indüksiyonu yapıldı. Hipnoz oluştuktan sonra (BIS<50), muskuler paralizi için süksinilkolin 0.75mg.kg iv uygulandı ve bitemporal elektrokonvulsif tedavi uygulandı. Sistolik kan basıncı, kalp hızı , Bispectral index skoru anestezi öncesi, indüksiyon sonrası 1. dakika ve 5 dakika aralıklarla kaydedildi. Kirpik reflex kaybı, sözel emire göz açma cevabının kaybolma zamanı ve spontan solunumun başladığı, sözel komutlara cevabın alındığı süre, motor konvüzyon ve EEG konvüzyon süresi, Post İktal Supresyon indexi kaydedildi.

Kalp atım hızı elektrokonvulsif tedavi anı ve sonraki takip dönemlerinde sevofluran grubunda propofol grubuna göre yüksek bulundu (P <0.05). BIS değeri propofol grubunda sevofluran grubuna göre indüksiyon ve kirpik reflex kaybı döneminde daha düşük saptanırken spontan solunumun geri döndüğü, göz açma ve motor yanıtın alındığı dönemlerde daha yüksek saptandı (P <0.05). Anestezi indüksiyon süresi ve derlenme zamanının propofol grubunda sevofluran grubuna göre daha kısa olduğu, ortalama motor ve EEG konvüzyon aktivitesinin ise daha uzun olduğu gözlendi (P <0.05).

Elektrokonvulsif tedavide anestezi yönetiminde Propofol- Remifentanil kombinasyonu, hızlı uyuma ve derlenme süreci, uzun nöbet aktivitesi ve stabil hemodinami sağlaması bakımından Sevofluran- remifentanil kombinasyonuna göre daha başarılıdır.