LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE İNTRAPERİTONEAL BUPİVAKAİN VE LEVOBUİVAKAİNİN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
M.HONCA
1, E.HORASANLI
1, H.BULUŞ
2, EA.KÖSE
3
KEÇİÖREN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1 KEÇİÖREN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ,GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2 KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD. 3
Laparoskopik kolesistektomi, açık kolesistektomilere kıyasla postoperatif dönemde daha az ağrıya yol açması, daha az analjezik gereksinimi olması bakımından avantaj sağlamaktadır. Lokal anesteziklerin intraperitoneal enjeksiyonu visseral organların affarent nosiseptif transmisyonunu engellemektedir. Bu nedenle postoperatif analjezi sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomilerde intraperitoneal olarak uygulanan 80 ml %0.125 bupivakain (100mg) ve 80 ml %0.125 levobupivakainin (100 mg) postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Etik kurul onamı ve hastaların yazılı onamı alındıktan sonra, genel anestezi altında elektif laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan ,20-60 yaşları arasında, 90 ASA I-II hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar intraperitoneal olarak enjekte edilen solüsyonlara göre grup P (% 0.09 NaCl 80 ml), Grup B (%0.125 bupivakain 80 ml,100mg) ve Grup L (%0.125 levobupivakainin 80 ml, 100 mg) olarak üç gruba ayrıldı. Laparoskopik olarak safra kesesi çıkartıldıktan sonra cerrah tarafından intraperitoneal olarak safra kesesi lojuna lokal anestezik solüsyonlar enjekte edildi. İnsizyonun Yara kapanmasından önce hastalara 20 mg Tenoksikam IV ve metoklopromid 10 mg uygulandı. Postoperatif dönemde IV Tramadol (bazal, bolus dozlarını yaz) PCA takıldı.Hastaların 30.dk, 1.,2.,4.,6., 8., ve 12., saatlerde istirahat ve hareket halindeki VAS skorları, bulantı kusma durumları , ve kontramal ihtiyaçları kaydedildi.
Postoperatif dönemde istirahat 6.,12., ve 24., saatlerdeki VAS skorları Grup B’de Grup P’ye göre daha azdı (p<0.01). 4., 12.,ve 24., saatlerde hareket halindeki VAS skorları Grup B’de Grup P’ye göre daha az olarak bulundu(p<0.01). Hareket halinde ölçülen VAS skorları bakımından Grup B ve Grup L arasında fark gözlenmedi. Kontramal tüketimi Grup B’de diğer gruplara oranla daha azdı.
Lokal anesteziklerin intraperitoneal uygulamaları farklı sonuçlara yol açmaktadır. Bazı çalışmalarda intraperitoneal bupivakain etkili bulunurken, bazı çalışmalar sadece omuz ağrısında azalma yaptığı , postoperatif ağrı skorlarını etkilemediğini bildirmektedir. Lepner ve ark. ise intrainsizyonel levobupivakainin intraperitoneal uygulamadan daha etkili olduğunu belirtmektedir.Literatürde %0.125 80 ml bupivakain ve levobupivakainin etkisini karşılaştıran çalışma bulunmamaktadır. Laparoskopik kolesistektomilerde intraperitoneal %0.125 bupivakain 80 ml, %0.125 80 ml levobupivakainden daha etkili bulunmuştur.
|