İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2014

P-379

Erken Postoperatif Dönemde Takotsubo Kardiyomiyopatisi

Ayşe Özboz1, Yunus Baydilek1, Ahmet Aykut Akyilmaz1, Betul Kocamer Şimşek1, Soner Karadaş1, Olga Dokuzluoğlu1, Güner Dağlı1, Beyhan Tiryaki2

1Sanko Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Gaziantep
2Sanko Üniversitesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Gaziantep


Giriş: Geçici apikal balonlaşma sendromu veya kırık kalp sendromu olarak da bilinen Takotsubo Kardiyomiyopatisi (TK), akut miyokard infarktüsünü taklit eder ve geri dönüşümlü sol ventrikül yetmezliği ile karakterizedir. Çeşitli nedenlerle dolaşım sistemine katılan katekolaminlere organizmanın verdiği şiddetli yanıtın klinik tabloyu oluşturduğu düşünülmektedir. Olgu. 53 yaşında, 60 kg, ötiroidik ASA II kadın hastaya multinodüler guatr ön tanısı ile total tiroidektomi operasyonu yapıldı. Preoperatif olarak kardiyoloji tarafından değerlendirilen hastaya yapılan ekokardiyografide (EKO) ejeksiyon fraksiyonu (EF) %65 olarak değerlendirilmiş. Ameliyat; anestezi ve cerrahi ile ilgili bir sorun yaşanmadan tamamlandı. Postoperatif 2. saatinde solunum sıkıntısı ve göğüs ağrısı gelişmesi üzerine yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastada fizik muayene sonucu akciğer ödemi düşünüldü. Arterial kan gazında sPO2: %85, pH:6,89, pCO2: 71 olan hasta entübe edilerek SIMV-VC modunda mekanik ventilasyon desteğine alındı. Akciğer grafisinde akciğer ödemi düşünülmesi üzerine diürez sağlandı ve 5 mg morfin yapıldı. İnvaziv monitorizasyonu sağlandı. Troponin I, CK-MB değerleri minimal yüksekti. Yapılan EKO'da EF %35, sol ventrikülde hipokinezi görüldü. EKG' de prekordiyal derivasyonlarda ST yükselmesi mevcuttu. Hipotansif seyretmesi üzerine inotropik tedavi başlandı ve medikal tedavisi düzenlendi. Kardiyoloji tarafından intraaortik balon pompası takıldı ve koroner anjiografide koroner arterler normal olarak değerlendirildi. Ventrikülografide diastol ve sistol esnasında apikal balonlaşma ile karakterize takotsubo kardiyomiyopatisi düşünüldü. Postoperatif 2. gününde vital bulgular ve kan gazı yönünden stabil seyretmesi üzerine hasta extübe edildi. Yapılan EKO'da EF %35-40 olarak yorumlandı. Postoperatif 5. gününde yapılan EKO' da EF %50 olan hasta stabil seyretmesi üzerine Genel Cerrahi servisine devredildi. Tartışma: TK stresden kaynaklı bir hastalık olarak bilinir. hastaların %40-50' inde duygusal bir stres tanımlanmıştır. katekolaminler TK' nın tetiklenmesi ile yakın ilişkili bulunmuştur. TK klasik olarak postmenapozal kadınlarda çok daha sık görülür. Olgumuzda da hastanın hem postmenapozal olması hem de cerrahi stresin etken olduğu kanaatindeyiz. Sonuç: Emosyonel stres tanımlayan olguların ani olarak ortaya çıkan kardiyak problemlerini değerlendirirken TK sendromu göz önünde bulundurulmalıdır.