İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-72

LOMBER DİSK CERRAHİSİ’NDE PREEMPTİF VE POSTOPERATİF UYGULANAN LORNOKSİKAM VE TRAMADOL’ÜN POSTOPERATİF ANALJEZİK ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

E.COŞKUN 1, E.DİNÇER 1, A.ÖZGÜLTEKİN 1, G.YÜKSEL 1, F.ORMANCI 1, G.TURAN 2


HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, II. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ,II. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2

Hastaların ameliyat sonrası erken dönem ağrılarını tedavi edebilmek, postoperatif analjezik gereksinimlerini azaltmak, patolojik ağrı gelişimini önlemek veya ağrıya bağlı morbidite ve mortalite gelişimini önleyerek erken taburcu olmalarını sağlamak için uygulanacak ideal ağrı tedavisi; cerrahi öncesi dönemi, cerrahi dönemi ve postoperatif dönemi kapsamalıdır. Çalışmamızda yeni geliştirilmiş bir NSAİ ilaç olan lornoksikamın, tramadole karşı preemptif ve postoperatif analjezik etkinliğini araştırdık.

Lomber diskektomi planlanan 18-60 yaş arası ASA I-II, 60 hasta çalışmaya dahil edildi. İndüksiyonda Grup L’de (n=30) yer alan hastalara 8 mg iv. Lornoksikam, grup T’ de ise 1,5 mg/kg iv. tramadol uygulandı. Rutin anestezik prosedür uygulanan hastalara cerrahi insizyon kapatma aşamasında 10 mg metoklopramid yapıldı.  Postoperatif dönemde  Grup L’ye lornoksikam 3x8 mg/kg/gün İV ve Grup T’ye tramadol 3x1,5 mg/kg/gün İV olacak şekilde uygulandı. Hastalara ek analjezik ihtiyacı için 1 gr metamizol, ek antiemetik ihtiyacı için 10 mg metoklopramid yapıldı. Hastaların postoperatif dönemde ilk analjezik ihtiyaç zamanı sıklığı,  30. dakika 1., 2., 4., 6., 8., 12., 24. saatlerdeki SKB, DKB, KAH, SPO2 değerleri Ramsay sedasyon skalaları, VAS ve VRS (PID) ağrı skalaları ve yan etkiler değerlendirildi. Postoperatif 24. saatin sonunda hasta memnuniyeti (VRS) ve SPID düzeylerine bakıldı.

Yapılan değerlendirmelerde hiçbir hastada hemodinamiyi etkileyecek kadar ağrı olmadı, VAS ve PID değerleri  30. dakika ve 1. saatte lornoksikam grubunda tramadole göre anlamlı derecede düşük, diğer takiplerde her iki grupta benzerdi.  Ek analjezik ihtiyacı  ve   yan etkiler açısından gruplararasında  istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Gruplararası  Ramsay sedasyon skalaları benzerdi. Hasta memnuniyeti her iki gruptada %90’ nın üzerinde iyi, çok iyi, mükemmel olarak değerlendirildi.

Lornoksikamın preemptif ve postoperatif analjezi amacıyla kullanımının en az tramadol kadar yeterli ve etkin bir analjezi sağladığı kanısındayız.