BÖBREK ALICILARINDA KANAMA OLASILIĞININ PFA-100 İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
Z.ERTUĞ
1, Ü.ÇELİK
1, N.HADİMİOĞLU
1, S.ÖZDEM
2, A.DİNÇKAN
3
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI 2 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI 3
Son dönem böbrek yetersizliğinde, trombositlerin damar çeperine normal cevabı olan aktifleşme, toplanma, adezyon ve agregasyonda bir defekt vardır. PFA-100 trombosit fonksiyonlarını değerlendirmeye yarayan en kolay testlerden biridir.
Bu çalışmanın amacı, böbrek nakli alıcılarında anormal PFA-100 değerinin kanamayı tahmin etmede doğru bir yöntem olup olmadığını değerlendirmektir.
Hastane etik kurul onayı alınan 122 hasta çalışmaya dahil edildi. Daha sonra 24 hasta çeşitli nedenlerle çalışma dışı bırakıldı.Hastalar KOL/EPİ sonuçlarına göre ikiye ayrıldı. 1 grup 51 hasta (KOL/EPİ zamanı 85-164 sn), 2. grup (KOL/EPİ zamanı 164 sn. üzeri) ise 47 hastadan oluşmaktaydı.
Preoperatif hemogram, BUN, PT-PTT, INR değeri kaydedildi. Operasyon boyunca kalp atım hızı, CVP, kan basıncı ve kan gazı değerleri kaydedildi. Ayrıca operasyon süresince kullanılan sıvı miktarı, reperfüzyon süreleri ve kanama miktarı kaydedildi.
Hastalara genel anestezi altında arteriyel kateterizasyon uygulandı ve %3.2 sodyum sitratlı iki ayrı tüpe 4 er cc kan alınarak, bekletilmeden PFA-100 çalışmak üzere laboratuara gönderildi.
Postoperatif dönemde 1,24 ve 48. saatlerde hemogram , BUN, kreatinin, PT-PTT değerleri, drenden gelen sıvı miktarı, 24 saatlik idrar miktarı, verilen sıvı miktarı kaydedildi. Kanama miktarını tespit etmek için intraoperatif tartma yöntemi ve gros formül yöntemi; postoperatif olarak da post operatif Gros formülü kullanıldı.
İstatistiki analiz için Student’s t, pearson korelasyon analizi kullanıldı. P<0.05 değeri anlamlı kabul edildi.
Gruplar arasında demografik veriler, dialize alınma, KOL/EPİ, KOL/ADP, intraoperatif kangazları, kalp atım hızları, CVP değeri, reperfüzyon süreleri, sıvı replasmanları ve kanama miktarı açısından farklılık saptanmadı (p>0.05).
Postoperatif 1. ve 2. günde gruplar arasında sıvı replasmanı, idrar çıkışı ve kanama açısından fark saptanmadı. Kan kaybı ve PFA-100 değerlerini karşılaştırıldığında intraoperatif ve postoperatif kanama ile PFA-100 değerleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05).
Son dönem böbrek yetersizliğinde böbrek nakli uygulanan hastalarda PFA-100’ün, kanamayı tahmin etmede duyarlı bir yöntem olmadığı sonucuna varıldı.
|