İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-179

LAPAROSKOPİK GASTRİK BANT CERRAHİSİNDE TIVA,SEVOFLURAN VE DESFLURAN ANESTEZİSİNİN HEMODİNAMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

A.DİNÇ 1, G.ÖZGÜN 2, H.ÖZDOĞAN 2, AB.ÇAKMAK 2, S.OSMA 3


SB ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞT.VE ARŞ. HASTANESİ,1.ANESTEZİ KLİNİĞİ 1
SB ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞT.VE ARŞ. HASTANESİ,2.ANESTEZİ KLİNİĞİ 2
SB.HALİL ŞIVGIN ÇUBUK DEVLET HASTANESİ ANESTEZİ KLİNİĞİ 3

     Obezite ve morbid obezite, sırasıyla BMI’nin 30 ve 35’den fazla olmasıdır. Morbid obezite yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir sağlık sorunudur. Önemli derecede yüksek pulmoner embolizm riski ile birlikte, tüm organ sistemlerinde hastalık riskini yükseltir. Hipertansiyon, diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları ile ortopedik sorunlar sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Laparoskopik gastrik bant ameliyatları özellikle Avrupa’da morbid obezite tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

 Bu çalışmada; Morbid obezlerde laparoskopik gastrik bant ameliyatlarında, TİVA, Sevofluran ve Desfluran anestezisinin hemodinami üzerindeki etkilerinin  karşılaştırılması amaçlanmıştır.

     Ocak 2006-Ağustos 2007 tarihleri arasında laparoskopik gastrik bant cerrahisi uygulanan, yaşları 19-61 arasında değişen, 46’sı kadın, 5’i erkek toplam 51 morbid obez hasta TIVA (Propofol+Remifentanyl, 1.Grup), Desfluran (2. Grup) ve Sevofluran (3. Grup) anestezisi için prospektif randomize olarak üç gruba ayrılarak indüksiyon öncesi diastolik ve sistolik tansiyon(TA), Nabız(Nb) ve arteryel oksijen satürasyonu (SpO2); indüksiyon sonrası; trokardan insuflasyon öncesi ve sonrası 5. dakika, insuflasyon sonrası idame TA, Nabız, SpO2 ve end-tital karbondioksit (etCO2 ) değerleri kaydedildi. Değerler her grup için kendi içinde ve üç grup birbirleri ile, SPSS 10.0 programında ANOVA testi ile karşılaştırıldı.

    Hasta grupları arasında yaş, cinsiyet, ASA skorları ve yandaş hastalık varlığı açısından fark yoktu. İstatistiksel değerlendirmede 1. , 2. ve 3. grup değerleri ile üç grubun birbirleri ile yapılan istatistiksel değerlendirilmelerinde fark saptanmadı (p>0,05).  Hastalarda  herhangi bir komplikasyon gözlenmedi.

    Gastrik bant cerrahisi, obez hastalarda  kilo kaybını temin   etmede ve bunun sürekliliğini sağlamada yaygın olarak kullanılan minimal invaziv bir metodtur. Bu yöntem farklı anestezik maddelerle genel anestezi uygulamaları veya torasik epidural anestezi ile yapılabilmektedir.Sözü edilen anestezi uygulamalarının farklı avantajlara sahip oldukları çeşitli otörler tarafından bildirilmiştir. 

    Morbid obezlerde, laparoskopik gastrik bant cerrahisinde TIVA( Propofol+Remifentanyl ) yönteminin, Desfluran ve Sevofluran inhalasyon anestezisinin, hemodinamik değerler üzerinde farklı etkilere sahip olmadığı saptanmış ve bu farklı ajanlarla gerçekleştirilen anestezinin  bu bahse konu cerrahi girişimde güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.