İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-YB-82

İMMUNSUPRESE OLMAYAN OLGUDA RHODOCOCCUS EQUİ ENFEKSİYONU

T.TOTOZ 1, HŞ.TÜRK 1, CT.IŞIL 1, K.GÜNEY 1, S.OBA 1


ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KİLİNİĞİ 1

GİRİŞ VE AMAÇ: Rhodococcus equi (R.equi) sıra dışı enfeksiyon etkenidir. İmmün sistemi baskılanmış olgularda sıklıkla görülmekle beraber, nadir de olsa immunsupresyonu olmayan olgularda da görülebilmektedir. Biz de multitravma nedeniyle yoğun bakım ünitemizde (YBÜ) yatmakta olan olguda R.equi’ye bağlı gelişen akciğer enfeksiyonunu sunmayı amaçladık.

OLGU SUNUMU: 38 yaşında erkek olgu araç içi trafik kazasına bağlı bilateral hemopnömotoraks, akciğer kontüzyonu, T4 vertebra fraktürü tanısıyla YBÜ’ne yatırıldı. Bilateral göğüs tüpü takılan ve trakeostomiden mekanik ventilatörle solunum desteği alan olgunun gelişinden itibaren 39ºC'nin üzerinde mesane ateşi mevcuttu. Serolojisinde özellik yoktu. Kan, idrar ve bronkoalveolar lavaj (BAL) kültürlerinde üreme olmadı. Laboratuar verilerinde lökositoz ve CRP yüksekliği tespit edildi. Uzun süre geniş spektrumlu antibiyotik alan olgunun ateşi gerilemedi. Kateter kültüründe üreme olmadı. Mycobacterium, toxoplasma, brucella, rubella ve CMV tespit edilmedi. Periferik yayma normal bulundu. Pnömotoraksının düzelip effüzyonunun kısmen gerilemesi sonrası yatışının 45. gününde çekilen toraks BT’de öncesinde çekilen BT’lerinde olmayan sol alt zonda multiple kaviter lezyonlar görüldü. Aynı dönemde alınan BAL örneğinde R.equi üredi. Vankomycin ve amikasin başlandı. Takiplerinde ateşi düşen, lökositozu gerileyen olgu; mekanik ventilatörden ayrılıp trakeostomisi kapatılarak yatışının 62. gününde tedavisinin devamı amacıyla büyük enfeksiyon kliniğine sevk edildi. Tedavisi 2 aya tamamlan olgu taburcu edildi.

TARTIŞMA: R.equi Gr(+) kokobasil, fakültatif, hücre içi, hareketsiz ve yavaş üreyen bir enfeksiyon ajanıdır. Primer olarak zoonotiktir. Enfeksiyonların %80-90’ı immunosuprese (%50-60 HİV pozitif, % 15-20 hematolojik malignite, %10 posttransplant), %10’u immun sistemi sağlam olanlarda  görülür. Erkek/kadın oranı 3/1 ve en sık 34-38 yaş grubunda görülür.  Mortalite immunsupresyonu olmayanlarda daha azdır. Mycobacter, nocardia ve pnömocystis carinii ile ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Bizim olgumuzda da immunsupresyon olmaması zaten nadir görülen bu patojeni, daha da nadir hale getirmektedir. Ayrıca tedavi başarısını artırmaktadır. Kesinleşmiş tedavi protokolleri olmamakla beraber tetrasiklin ve beta-laktam direnci mevcuttur. Vancomycin aminoglikozid kombinasyonu 2-6 aylık süre ile kullanılabilmektedir.

SONUÇ: Bir tarım ülkesi olmamız dolayısı ile zoonotik enfeksiyonlardan R.equi akciğerde kaviter lezyon tespitinde akla gelmelidir.