İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-71

KONTRAST MADDEYE BAĞLI GELİŞEN ANJİYONÖROTİK ÖDEM (OLGU SUNUMU)

K.AKÖZ 1, N.DORUK 1, O.HALLIOĞLU 2, E.BOLAT 2


MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK KARDİYOLOJİ BD 2

Giriş: Anafilaksi; hızla gelişen, acil müdahaleyi gerektiren ve hayatı tehdit eden bir klinik durumdur. Kontrast madde uygulanmasına bağlı olarak gelişebilen farklı şiddette anafilaktik reaksiyonlar nadir de olsa bildirilmiştir. Bu olguda kontrast maddeye bağlı gelişen fasiyal anjiyonörotik ödem reaksiyonunun sunulması amaçlanmıştır.

Olgu: 4 yaşında, 16 kg ağırlığında patent duktus arteriyozus ve mitral yetmezliği tanısı olan çocuk olguya kardiyoloji kliniği tarafından kalp kateterizasyonu planlandı. Preoperatif değerlendirmesinde allerji öyküsü olmadığı saptandı.  Damar yolu kliniğinde açılmış olan hastaya premedikasyon olarak 0,5 mg midazolam iv uygulandıktan sonra anjiografi odasında EKG, SpO2 monitorizasyonu sağlandı. Hemodinamik ve solunum parametreleri normal sınırlarda olan hastaya femoral ven kateterizasyonu öncesinde 2 mg/kg dozunda ketamin uygulandı. Kalp kateterizasyonu esnasında bir kez 1mg/kg ketamin gereksinimi oldu. Kateterizasyon işlemi sırasında kalbi görüntülemek amacıyla kontrast madde olarak kullanılan ultravist 370 (İopramid) 1,5 mlt/kg dozunda iki kez tekrarlanarak uygulandı. Kontrast madde uygulamasını takiben periorbital bölgede daha belirgin olmak üzere tüm yüzde ödem gelişti. Kateterizasyon işlemi sonlandırıldı, hastaya anthistaminik olarak 45,5 mg feniramin hidrojen maleat ve 20 mg prednol uygulandı. Bu sırada periorbital ödemin daha da artması, öksürme ve kusması da olan hastaya 1/10000’lk adrenalinden 0,01 mg/kg iv olarak uygulandı. Daha sonra çocuk kardiyoloji servisinde takibe alınan hastanın periorbital bölge ve yüzünde gelişen ödemin 4 saat sonra düzeldiği izlendi.

Tartışma: Anaflaktik reaksiyonlar basit ürtiker, fasial/laringeal ödem, bronkospazm ve dolaşım kollapsı gibi farklı klinik tablolarla karşımıza çıkabilir. Konrast maddeye bağlı gelişen anafilaktik reaksiyonlar ajanın fizikokimyasal özellikleri, dozu ve verilme hızına bağlı olarak farklı kliniklerde ortaya çıkabilir. Olgumuzda kontrast maddeye bağlı orta şiddette anafilaksi gelişmiş ve tedaviye yanıt vermiştir.

Sonuç: Kontrast madde kullanılması planlanan olgular, işlem öncesi anafilaksi öyküsü açısından değerlendirilmeli, işlem sırasında yakın izlem yapılmalı ve olası bir reaksiyona karşı acil müdahale için gerekli ilaç ve malzemeler hazır bulundurulmalıdır.