İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-42

ATEŞLI SILAH YARALANMASI SONRASI GELIŞEN PULMONER ŞARAPNEL EMBOLISI

O.KILIÇKAYA 1, U.ÜTÜKLERLİ 1, AZ.BALTA 1, T.DEMİREL 1, AK.TEMİZKAN 1, BD.YILDIZ 1


ŞIRNAK ASKER HASTANESİ 1

Giriş

Ateşli silah yaralanmaları sonrası mermi veya şarapnele bağlı pulmoner emboli gelişimi nadir görülen durumlardan birisidir. Rich ve arkadaşları (1) tarafından, Vietnam Savaşında yaralanan veya ölen 7500 olgunun raporunda 22 mermi veya şarapnel embolisi olgusu tespit edilmiş ve bu olgulardan 4’ünde pulmoner şarapnel embolisi olduğu bildirilmiştir.

Olgu

21 yaşında erkek olgu ateşli silah yaralanması sonrası acil polikliniğimize getirildi. Olgunun yapılan muayenesinde, iliak krestin sağ arka aksiler hat ile kesiştiği noktanın üç cm üzerinde, 2x4 cm boyutlarında tatuajlı giriş yaralanması olduğu görüldü. Hikayede, yaralanmanın oluş şeklinin, ateş alan bir silahtan çıkan merminin, olgunun şarjorüne çarptıktan sonra, buradaki mermilerden bazılarını da parçalayarak vücuda girdiği saptandı. Yapılan radyolojik incelemelerde, özellikle sağ retroperitoneal bölgede yoğun olmak üzere, batın içerisinde değişik büyüklüklerde multipl şarapnel parçaları tespit edildi. Yine, toraks tomografisinde sol hiler bölgenin 3-5 cm lateralinde, 0.6x0.8 cm boyutlarında soliter şarapnel imajı izlendi. Operasyon salonuna alınan olguda çekumda yaralanma, psoas kasında hematom ve multipl şarapnel yaralanması, sağ böbrek üst polünde yaralanma ve retroperitoneal hematom tespit edildi. Retroperitonda major bir vasküler yaralanma tespit edilemedi. Olguya sağ hemikolektomi ve ileotransversostomi, böbrek primer tamiri yapıldı. Postoperatif süreçte yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastada solunumsal ve hemodinamik açıdan herhangi bir problem gelişmedi.

Postoperatif on birinci gün çekilen kontrastlı toraks tomografisinde ve pulmoner anjio BT’de sol akciğerdeki şarapnelin vasküler yatak içerisinde olduğu ve yer değiştirmediği tespit edildi. Şarapnelin distalinde, emboliye bağlı herhangi bir perfüzyon problemi tespit edilmedi. Hiçbir yakınması olmayan olgu konservatif yaklaşımlarla izlendi ve postoperatif yirminci gün taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç

Mermi veya şarapnele bağlı pulmoner emboliler pulmoner infarkt, tromboz, enfeksiyon, arter duvarında erezyon ve lokal hemoraji gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle olguların yakından takibi, erken tanısı ve gerekirse intravasküler yataktaki bu yabancı cismin çıkarılması önem kazanmaktadır. 

Kaynak

1.    Rich NM, Collins GJ Jr, Anderson CA, et al: Missile emboli. J Trauma 1978; 18:236-23