İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-15

SERVIKAL DISKOPATILERDE LMA CTRACH, LMA FASTRACH VE MACHINTOSH LARINGOSKOPININ SERVIKAL VERTEBTA HAREKETLERINE VE ENTÜBASYON BAŞARISINA OLAN ETKILERI

G.İNAN 1, N.BEDİRLİ 1, Z.ÖZKÖSE 1


GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON AD. 1

Servikal stabilizasyon gereken, travma dışı servikal patolojili hastaların entübasyonunda LMA CTrach, LMA Fastrach ve Machintosh laringoskop kullanımının servikal vertebra hareketleri üzerine etkisini fluroskopik olarak değerlendirmeyi ve entübasyon başarı oranı ile entübasyon sürelerini karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışmaya servikal diskopati nedeniyle opere edilecek 60 ASA I-III hasta dahil edildi. Anestezi indüksiyonu intravenöz (iv) 2 mg/kg propofol ve 0.5 µg/kg remifentanil ile sağlandı. Nöromüsküler blokör olarak 0.6 mg/kg roküronyum kullanıldı. Entübasyon öncesinde hastalar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Hastaların entübasyonu için Grup M’de Machintosh laringoskop; Grup F’de LMA Fastrach ve Grup C’de LMA CTrach kullanıldı. Servikal vertebra hareketleri, ilki nötral pozisyonda, ikincisi  laringoskopi/LMA takılması sonrası tüpün yerleştirilmesinden hemen önce olmak üzere iki kez çekilen lateral servikal vertebra grafisi ile değerlendirildi. C2’nin dorsalinden geçen bir referans çizgisiyle C1 vertebranın anterior ve posterior arklarını birleştiren çizgi arasındaki açıyla (α), aynı referans çizgisiyle C3’ün bazalinden geçen çizgi arasındaki açı (β) ölçülerek iki grafi karşılaştırıldı. Anestezi idamesi %2 sevofluran ve iv 0.1-0.2 µg/kg/dk remifentanille sağlandı. Entübasyon girişiminin sayısı, süresi ve başarı oranı (>2 deneme=başarısız) kaydedildi.

Servikal vertebra hareketleri LMA CTrach ile C2/C3 segmentinde (β açısı) LMA Fastrach ve Machintosh laringoskopa göre daha az etkilenirken, C1/C2 segmentinde (α açısı) gruplar arasında benzerdi.  Entübasyon süresi ortalama Grup M 32.0 sn, Grup C 61.0 sn, Grup F 98.8 sn olmak üzere gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi (p<0.001). Grup F’de 4 hastada (%20) entübasyon için ikiden fazla girişim gerekirken diğer gruplarda tüm hastalar en fazla ilk iki girişimde entübe edildi. Entübasyon başarısı Grup M ve C’de %100 iken Grup F’de %80 olarak değerlendirildi.

Travma dışı servikal vertebra stabilizasyonu istenen vakalarda, Machintosh laringoskopiyle karşılaştırıldığında entübasyon süresini uzatmaksızın vertebra hareketini sınırlamada LMA CTrach, LMA Fastrach’tan üstün bulundu.