İZOLE PERSİSTAN PATENT DUKTUS ARTERİYOZUSLU PEDİYATRİK OLGUDA NONKARDİYAK CERRAHİ İÇİN ANESTEZİ YÖNETİMİ
Y.IŞIK
1, MB.ÇEĞİN
1, U.GÖKTAŞ
1, O.PALABIYIK
1, İ.KATI
1
YYÜ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
Giriş: Patent duktus arteriozus(PDA) 2000-5000 canlı doğumda bir görülmekte ve konjenital kalp hastalıklarının %5-12'sini oluşturmaktadır. Erken dönemde kapanmayan PDA çocuklukta kalp yetmezliği ve infektif endokardit bulgusuyla, erişkin dönemde rastlantısal olarak duyulan üfürümle karşımıza çıkmaktadır. Kalp hastalığı bulunan olguların hem cerrahi hem de anestezi tekniklerinin gelişmesiyle yaşam şansı artmakta ve daha fazla oranda nonkardiyak nedenlerle cerrahiye alınmaktadırlar. Nonkardiyak cerrahi sırasında kardiyak probleme ait veya bu kardiyak problemin tedavisi sonrasında gelişen rezidü problemlere bağlı bozukluklar karşımıza çıkmaktadır.
Bu sunumuzda kardiyak patolojisi bulunan bir pediyatrik olguda güvenli uyguladığımız etomidat indüksiyonunu irdeledik.
Olgu: Akut apandisit ön tanısı alan 10 yaşında olgunun anamnezinde doğuştan kalp hastalığı bulunduğu ve pnömoni tedavisi aldığı öğrenildi. Olgunun fizik muayenesinde;mukozalar ve dilde hafif siyanoz, kalpte pansistolik üfürüm, solunum sesleri kabalaşmış ve yer yer krepitan raller, batında hassasiyet bulunmaktaydı. Timpanik ateş:37.5ºC, kan basıncı:110/60mmHg, nabız:115atım/dk, satürasyonu:%85 idi. EKO’sunda PDA, hafif mitral yetmezlik, 1-2°triküsbit yetmezliği, 3°pulmoner yetmezlik, orta derecede pulmoner hipertansiyon mevcuttu. Olgunun PA akciğer grafisinde infiltratif değişiklikler ve laboratuvar tetkiklerinde beyaz küre:12300 mm3, Na:129mmol/L, Ca:8.4 mg/dL, sedimantasyon:60 mm, CRP:251mg/L dışında herhangi bir anormal bulgu saptanmadı. Olguya premedikasyon amacıyla midazolam uygulandı. Preoksijenizasyondan sonra etomidat,fentanyl,vekuronyum ile indüksiyon yapıldı. İdamesinde sevoflurane%2, %40O2-%60 hava karışımı 6L/dk verildi. Yaklaşık 60 dakika süren operasyon boyunca toplam 300mL sıvı verildi. Olgu yakın takip amacıyla operasyon sonrasında ekstübe edilmeden anestezi yoğun bakım ünitesine alındı. Yoğun bakım ünitesinde sedasyon ve analjezi sağlanıp SIMV modunda ventilatöre bağlandı. Olgu 2 saat sonra CPAP moduna alındı ve ekstübasyon kriterlerine uygun olarak ekstübe edildi.
Sonuç: Kardiyak patoloji bulunan olgularda nonkardiyak cerrahi sırasında hipotansiyon, bradikardi,disritmi,hipoksi,hiperkarbi,asidoz,pulmoner hipertansif kriz ve kardiyak arrest gibi komplikasyonlar gelişebilir. Kardiyak patolojiye ve yandaş hastalıklara sahip çocuklarda, mevcut kardiyak hastalıkların patofizyolojisinin iyi bilinmesi, dikkatli bir preoperatif değerlendirme yapılması ve uygun anestezi tekniği ve etomidat tercih edilmesi güvenli bir anestezi uygulamasını sağlayacaktır.
|