ÇOCUKLARDA MİDAZOLAM VE MORFİN BİRLİKTE KULLANIMININ ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI BULANTI KUSMAYA ETKİSİ
AT.DUMANLIÖZCAN
1, E.ÖZCAN
1, E.ÇANAKÇI
1, K.KILIÇ
1
PALANDÖKEN DEVLET HASTANESİ 1
Tonsillektomi ameliyatının postoperatif bulantı kusma, ağrı ve kanama en sık komplikasyonlarıdır. Postoperatif bulantı kusma insidansı 50-80% iken anti emetiklerle bu oranın düştüğü bildirilmektedir (1). Bu çalışmada subkutan morfin ile analjezi sağlanan tonsillektomi olgularında intramuskuler midazolamın bulantı kusmaya etkisi araştırılmıştır.
ASA I, 2-12 yaşında adenoidektomiyle birlikte tonsillektomi veya sadece adenoidektomi operasyonu planlanan 68 hasta randomize çift kör olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Sevofluran ile inhalasyon indüksiyonu yapılarak intravenöz kanülasyon sonrasında 1mg/kg propofol ile nöromuskuler blokaj için 0,6 mg/kg rokuronyum bromid verilerek entübasyonları gerçekleştirilmiştir. Grup 1’deki olgulara subkutan 0,1 mg/kg morfin, grup 2 ise morfine ek olarak intramuskuler 0,1 mg/kg midazolam uygulanmıştır. Postoperatif 0-4. ve 4-24. saatlerde bulantı kusma sıklığı ve antiemetik gereksinimleri sorgulanmıştır.
Grupların bulantı kusma yüzdeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamakla beraber midazolam alan grubun yüzdesi daha düşük bulunmuştur. Bulantı kusma oranı 0-4 saatler arasında grup1 için %37 grup 2 için %36, 4-24 saatler arasında ise grup 1%11,4, grup 2 % 15,2 olarak değerlendirilmiştir. Grup1’in 0-4 saatlerde bulantı kusma oranı 4-24 saatler arasına göre anlamlı yüksek bulunmuştur.
İntraoperatif opioidler postoperatif bulantı kusma için risk faktörü olduğu bilinmektedir. Çalışmamızla uyumlu olarak midazolam ile remifentanil birlikte kullanılan başka bir çalışmada sadece midazolam alan grubun bulantı kusma sıklığı midazolam ile remifentanil alan gruba göre istatistiksel olarak anlamsız da olsa hafifçe düşük olduğu belirtilmektedir. Grupların arasındaki bu benzerlik bu iki ilaç grubunun kemoreseptör triger zondaki etkileşimine bağlanmaktadır (2).Çalışmamızda da morfin ile birlikte midazolam kullanımının morfinin tek başına kullanımına oranla anlamlı olmamakla beraber daha az bulantı kusma sıklığı oluşturduğu kaydedilmiştir. Bulantı kusmanın önlenmesinde yetersiz kalınmasının midazolamın ilaç dozu, veriliş yolu ve morfinin farklı mekanizmalarla bulantı kusma oluşturmasıyla ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz.
1-Hilton M. Lancet. 2004;364(9435):642-643.
2-Jang JS, Lee JH, Lee JJ,Park WJ,Hwang SM, Lee SK, Lim SY. Yonsei Med J.2012;53(5):1010-1013.
|