İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-31

ALT EKSTREMİTE CERRAHİSİNDE ANESTEZİ TEKNİĞİ VE ORTAM SICAKLIĞININ TERMOREGÜLASYON ÜZERİNE ETKİLERİ

AB.ÖZER 1, F.TOSUN 1, İ.DEMİREL 1, S.ÜNLÜ 1, MK.BAYAR 1, ÖL.ERHAN 1


FIRAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

Hipotermi anestezi uygulamaları sırasında en sık karşılaşılan ve beraberinde olumsuzlukları getiren bir termoregulatuar bozukluktur. Çalışmamızın amacı alt ekstremite cerrahisi uygulanan hastalarda anestezi tekniği ve ortam sıcaklığının termoregülasyon üzerine etkilerini belirlemektir.

Çalışmaya alt ekstremite cerrahisi planlanan, yaşları 18-60 arasında değişen, ASA I-II risk grubunda olan 90 erkek hasta alındı. Hastalar önce uygulanan anestezi tekniğine göre genel anestezi (GA), epidural anestezi (EA) ve femoral-siyatik blok (FS) olmak üzere rastgele üç gruba ayrıldı. Gruplar daha sonra oda sıcaklığının 20-22 °C (I) ve 23-25 °C (II) olmasına göre alt gruplara (Grup GA I, GA II, EA I, EA II, FS I ve FS II) ayrıldı. Hastaların timpanik membran ve periferik sıcaklıkları ölçümü için problar yerleştirildi ve anestezi indüksiyonundan hemen önce, anestezi indüksiyonundan sonra 5., 10., 15., 20., 30., 45., 60., 90. ve 120. dakikalarda ölçüm yapılarak ortalama cilt sıcaklığı (OCS) ve ortalama vücut sıcaklığı (OVS) hesaplandı. Derlenme ünitesine alınan hastaların timpanik membran, aksiller sıcaklık, titreme, VAS ve bulantı-kusma skorları kaydedildi.

Tüm hastalarda anestezi uygulaması ile birlikte timpanik ve OVS’da azalma, OCS’da artış gözlendi. Farklı oda sıcaklığı ve anestezi teknikleri ile timpanik sıcaklıkta gruplar arasında anlamlı değişiklik saptanmadı. Grup GA I’de Grup GA II’ye göre OCS’nin 5., 10., 15., 20., 60 ve 90. dakikalarda, OVS’nin bazal dönemde anlamlı olarak düşük olduğu saptandı (p<0,05). Grup GA I’de 5. dakikadaki OCS’nın, Grup FS I’ye göre anlamlı olarak düşük olduğu gözlendi (p< 0,05). Titreme skoru Grup GA I’de, VAS skoru Grup GA I ve Grup GA II’de diğer gruplara göre yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Postoperatif dönemde timpanik ve aksiller sıcaklık, bulantı-kusma skorlarında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlendi.

Sonuç olarak çalışmamızda uygulanan anestezi teknikleri arasında anlamlı farklılık olmamasına rağmen oda sıcaklığından gruplardan sadece genel anestezi uygulanan hastaların etkilendiği görüldü.