İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-18

TİROİDEKTOMİ OLACAK SELİM VE MALİGN TİROİD HASTALARINDA PREOPERATİF ENDİŞENİN VE ENDİŞE NEDENLERİNİN KIYASLANMASI

Ö.GÜLER 1, G.VARANSU 1, A.KAYDU 1, M.ORHANSUNGUR 1, İ.EDİPOĞLU 1, T.ÖZKANSEYHAN 1


İÜ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1

Preoperatif endişe vital fonksiyonları etkileyen önemli bir faktördür. Pek çok faktöre bağlı olan ve çeşitli hasta popülasyonlarına göre şiddetinin ve nedeninin değiştiği belirtilen endişenin giderilmesi hastaların seyrini olumlu etkileyebilir. Bunun için gerekli stratejilerin geliştirilebilmesi için öncelikle endişenin değerlendirilmesi gereklidir. Bu çalışmada farklı nedenlerle tiroidektomi olacak hasta grubunda preoperatif endişe şiddetinin ve nedenlerinin ortaya konarak kıyaskanması amaçlanmıştır.

Etik kurul onayı ve hasta onamı alınmasını takiben, multinodüler guatr (MNG; n=70) veya tiroid karsinomu (TK; n=70) nedeniyle opere olacak toplam 140 hasta operasyondan 1-3 gün önce değerlendirmeye alındı. Hastaların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, eski anestezi deneyimi, preoperatif vizitin yapıldığı yer (poliklinik, servis), ASA skoru kaydedildi. Endişe değerlendirmesinde altı adet yüz ifadesini içeren ve anksiyeteyi derecesinin artışına göre 0-10 cm arasında puanlandırmayı sağlayan Smiley-VAS testi kullanıldı. Endişe nedenlerini sorgulamak için şiddet sırasına göre 1-5 arası puanlanan yirmi soruluk Modifiye Endişe Nedenleri (MEN) anketi uygulandı.  

Endişe skoru MNG ve TK grubunda sırasıyla 4.08±1.85 ve 4.23±1.69 (p=0.48) idi. Her iki grupta da ilk üç endişe nedeni (cerrahi kesi yerinde ağrı, ameliyat sonrası boğaz ağrısı, ameliyat sonrası uyanamamak) benzer olarak bulundu. Endişe şiddetinin, TK grubunda ilkokul ve altı eğitim düzeyine sahip hastalarda daha eğitimli olanlara oranla anlamlı derecede yüksek olduğu (p=0.001), erkek hastalarda iğne korkusunun kadın hastalara göre daha fazla olduğu (p=0.007) izlendi. ASA skoru TK grubunda endişeyi etkilemezken, MNG grubunda yüksek ASA skoruna sahip hastaların düşük ASA skorlu olanlara oranla ameliyat sonrası uyanamamak ve yoğun bakımda uyanmaktan daha fazla endişe duydukları saptandı (sırasıyla p=0.027 ve p=0.02).

Tiroid ameliyatına neden olan patolojinin selim veya malign oluşunun hastalarda preoperatif endişe şiddetini veya endişe nedenlerini değiştirmediği saptandı. Buna karşılık eğitim durumu, cinsiyet ve ASA skorunun endişe nedenini etkilediği görüldü. Tiroidektomi operasyonu geçirecek hastalarda bu faktörlerin dikkate alınarak hastanın endişesinin giderilmesinin uygun bir preoperatif yaklaşım olacağı kanısındayız.