İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-081

Preanestezik Değerlendirmede Hastaların Anestezi Uygulamalarına İlişkin Bilgi, Deneyim ve Kaygıları İle İlgili Anket Çalışması

Tuba Kuvvet Yoldaş1, Sinem Karagöz1, Aylin Çakır Güven1, Yakup Çelik1, Mehmet Yoldaş2, Mehmet Kızılkaya1

1Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İzmir
2Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Ana Bilim Dalı, İzmir


GİRİŞ Günümüzde toplumumuzun tıbbi konulara olan ilgisi artmaktadır(1). Birçok kişi, anestezi uygulamaları ve anestezi doktorunun hastanede çeşitli alanlardaki rolü ile ilgili yeterince bilgiye sahip değildir(2).Hastaların birçoğu ameliyattan sonra uyanamayacakları veya ameliyat sırasında uyanabilecekleri gibi düşüncelerden dolayı kaygılıdırlar. Anestezi öncesi hastaların bilgilendirilmesi korku ve anksiyeteye bağlı oluşan morbiditeyi azaltmaktadır, hasta memnuniyetini arttırmaktadır(3,4). AMAÇ Bu çalışma; operasyon, ağrı tedavisi veya sedasyon için anestezi polikliniğine başvuran hastalara anestezi ve anestezi doktoru ile ilgili bilgilerini, deneyimlerini ve kaygılarını belirlemek amacıyla planlanmış bir anket çalışmasıdır. GEREÇ ve YÖNTEM Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi anestezi polikliniğine başvuran 18-90 yaş arasındaki 249 hastaya demografik bilgileri, anestezi deneyimi, alerji öyküsü, anestezi yöntemleri ile ilgili bilgileri, anestezi doktorunun görevleri ile ilgili bilgileri ve anestezi ile ilgili korkuları içeren, 20 sorudan oluşan anket uygulandı(Tablo 1). BULGULAR 249 hastanın demografik verileri Tablo 2'de verilmiştir. Anestezi polikliniğine gelme nedenlerini bilme oranı %17,7 idi. “Anestezi aynı yöntemle mi uygulanır?” sorusuna olguların %38,2’si “hayır” cevabını verdi. Bu soruya verilen doğru cevabın eğitim düzeyi ile ve anestezi deneyimi ile ilişkisi anlamlı bulundu (p=0,016)(p=0,002). Oral alım ve anestezi yöntemleri ile ilgili sorular a verilen cevaplarla eğitim düzeyi arasında ilişkili bulundu (p=0,001) (p=0,023). Kronik hastalığı belirtme, anestezi doktorunun çalışma yerini bilme anestezi deneyimi ve eğitim durumu ile ilişkili idi. “Anesteziyi kim verir?” sorusuna “uzman hekim” cevabını verenler olguların % 48,2’si idi(Tablo 3). Anestezi doktorunun tüm görevlerini bilenler ise %53 idi. Verilen doğru cevaplar, anestezi deneyimi ve eğitim düzeyi ile anlamlı ilişkili bulundu (p=0,001) (p=0,001). Anestezi ile ilgili korkular değerlendirildiğinde ilk iki sırayı olguların %29,3’ünün “öleceğim” ve %25,3’ünün ”anesteziden uyanamayacağım” cevapları oluşturuyordu. Erkekler kadınlara göre postoperatif ağrının normal bir durum olduğunu ve tolere edilebileceğini belirtmiştir. Kadınlar ağrı kesicilerin kullanılmasının gerektiğini daha fazla belirtmiştir. SONUÇ Anestezi doktorlarının hastalara daha fazla bilgilendirme yapmasının yanısıra küçük broşürler, videolar gibi görsel iletişim araçları hastaların bilgilenmesinde önemli rol oynayacaktır.