GENEL ANESTEZİ SIRASINDA KULLANILAN OKSİJEN, MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEMEDE ARTEFAKT YARATIR MI?
HV.ACAR
1, A.CEYHAN
1, PN.KOŞAR
2, H.YİĞİT
2, B.DİKMEN
3, F.KORKULU
4
ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 1 ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI RADYOLOJİ KLINIĞI 2 ANKARA NUMUNE EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 3 DR. NAFIZ KÖREZ SINCAN DEVLET HASTANESI ANESTEZI SERVİSİ 4
Bu çalışmadaki amacımız sevofluran anestezisi altında kraniyal manyetik rezonans görüntüleme (MRG) işlemi uygulanacak pediatrik hastalarda, iki farklı oksijen konsantrasyonunun (%100 ve %50) hiperintens sinyal anomalisine (HSA) olası etkilerini karşılaştırmaktır.
Kraniyal MRG işlemi uygulanan 30 pediatrik hasta üzerinde çalışıldı. MR-uyumlu bir anestezi cihazı ile anestezi indüksiyon ve idamesinde sevofluran kullanıldı. Havayolu açıklığı larengeal maske ile sağlanan hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Anestezi idamesinde Grup I’de %100 oksijen, Grup I’de ise %50 oksijen/%50 azot protoksit kullanıldı. FLAIR sekansında elde edilen görüntüler çalışma gruplarına kör bir radyolog tarafından incelenerek beynin 11 ayrı bölgesinde beyin omurilik sıvısında HSA değerlendirildi. Değerlendirme için üç dereceli bir skala kullanıldı.
Hastaların yaş ve cinsiyet özellikleri yönünden gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Hastalar tek tek incelendiğinde, 30 hastanın hepsinde en az 1 bölgede olmak üzere HSA saptandı. HSA, %100 oksijen grubundaki hastalarda en az 1, en çok 9 bölgede, %50 oksijen grubundaki hastalarda ise en az 1, en çok 6 bölgede izlendi. İki grup, HSA saptanmayanlar (0. derece) ve HSA saptananlar (1. ve 2. derece) şeklinde değerlendirildiğinde, sadece kuadrigeminal sistern bölgesinde %100 oksijen grubunda anlamlı HSA gözlendi (p<0.05), bunun dışındaki bölgelerde iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Grupların HSA saptanan bölge sayıları karşılaştırıldığında, %100 oksijen grubunda HSA saptanan ortalama beyin bölgesi sayısı ile (4.9), %50 oksijen grubunda HSA saptanan beyin bölgesi sayısı (3.8) arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05).
Sevofluran anestezisi altında kraniyal MRG işlemi uygulanacak pediatrik hastalarda oksijen kullanımı, düşük derecede de olsa HSA’ya neden olmaktadır. Ama kullanılan oksijen konsantrasyonunun HSA derecesine anlamlı bir etkisi yoktur.
|