İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-357

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde {Sugammadeks} Kullanımı

Büşra Yorulmazlar Solgun, Gökçen Kültüroğlu, Julide Ergil, Derya Özkan, Mehmet Murat Sayın

Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara

GİRİŞ Sugammadeks; antikolinesteraz ilaçlara alternatif olarak üretilmiş, nöromusküler bloker ajanlara direkt bağlanan yeni bir ajandır. Hızlı etkili, güvenli olması nedeniyle popülerite kazanmiş ve anestezi pratiğine girmiştir. Biz de bu anket çalışmasında kliniğimizdeki sugammadeks kullanım alışkanlıklarını araştırmayı hedefledik. GEREÇ Bu çalışma Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi etik kurulundan izin alınarak, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği çalışanları eğitim görevlisi, uzman, asistan ve tekniker/teknisyenlerine anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Ankette; demografik bilgiler, sugammadeks kullanım sıklığı, kullanıldığı klinik durumlar kullanılmama nedenleri yan etkilerine hakimiyet, güvenli veya üstün bir ajan olup olmadığı soruları katılımcılara sorulmuştur. Anketlerde toplanan veriler SPSS istatistik programı aracılığıyla istatistiksel analiz yapılmıştır. BULGULAR Çalışma toplam 58 katılımcı üzerinde yapıldı ve katılımcılara 18 soru yöneltildi. Kliniğimizde sugammadeks %36.7 oranı ile en sık kulak burun boğaz cerrahisinde tercih edilirken, ikinci sırayı %20.5 ile günübirlik anestezi ve beyin cerrahisi aldı. Katılımcıların %89.7’ si elektif olarak opere edilen erişkin hastalarda sugammadeksi ‘bazen’ kullandığını belirtti. En çok hangi klinik durumda bu ajanı tercih ediyorsunuz sorusuna verilen en sık cevap %30.4 ile ‘zor entübasyon-zor ventilasyon’ oldu. Sugammadeksin kliniğimizde en çok kullanılmama nedeni ise %35.2 ile ‘pahalı bir ajan olması’ cevabıydı. Katılımcıların %57.3’ü sugammadeksin en önemli dejavantajının fiyatı olduğunu belirtti. Yan etkilerine bakıldığında ise tüm gruplarda %53,4 gibi bir oranla yan etkilerin bilinmediği, %96,6 oranında ise kliniğimizde herhangi bir yan etkinin görülmediği anlaşıldı. Sugammadekse bağlı yan etki gördüğünü belirten 2 kişi bradikardi etkisini gözlemlediğini ifade etti. %93,1 bir oranında katılımcılar ajanın antikolinesteraz ajanlara göre daha üstün, %96,6 oranında ise daha güvenli olduğunu belirtti. TARTIŞMA Yapılan anket sonucunda kliniğimizde en çok kulak burun boğaz cerrahisinde tercih edilen bu ajan özellikle ‘zor entübasyon-zor ventilasyon’ durumunda kullanılıyor. Ancak çalışanlar bu ajanın fiyatının pahalı olmasının dejavantaj olarak görüyor. Yine de katılımcılar sugammadeksin asetilkolinesteraz inhibitörlerinden daha üstün ve güvenli bir ajan olduğunu düşünüyorlar.