ELEKTİF SEZARYEN OPERASYONLARINDA İNTRATEKAL HİPERBARİK BUPİVAKAİN VE FENTANİLİN BİRLİKTE YA DA ARDIŞIK VERİLMESİNİN SPİNAL BLOK ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ü.YAZICI
1, B.MUSLU
1, M.GÖZDEMİR
1, R.DEMİRCİOĞLU
1, S.KARABAYIRLI
1, H.SERT
1, H.KAŞIKARA
1
FATİH ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON ABD 1
Bu çalışmada amaç spinal anestezi uygulanacak elektif sezaryen ameliyatlarında hiperbarik bupivakain ve fentanilin birlikte ya da ardışık verilmesinin spinal blok üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır.
Elektif sezaryen ameliyatı planlanan 90 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize 3 gruba ayrıldı. Bütün hastalara oturur pozisyonda boy ve kilosuna uygun dozda % 0.5 hiperbarik bupivakain ve 20 µg fentanil uygulandı. Grup Miks (M)’ de hiperbarik bupivakain ve fentanil birlikte, Grup Markain-Fentanil (MF)’ de önce hiperbarik bupivakain 30sn (saniye) sonra fentanil, Grup Fentanil-Markain (FM)’ de önce fentanil 30sn sonra hiperbarik bupivakain uygulandı. Tüm hastalara epidural kateter yerleştirildi. İşlemin hemen ardından hastalar supin pozisyona alındı. Her hastanın en üst duysal blok seviyesi, motor blok sonlanma zamanı, iki segment regresyon zamanı kaydedildi. Hastaların bebek çıkım esnasında cerrahi manüplasyonlara toleransına göre intraoperatif analjezik etki belirlendi. Hipotansiyon, bulantı, kusma, titreme gibi yan etkiler kaydedildi.
En üst duysal blok seviyesi Grup M’ de T2, diğer gruplarda T5 olarak bulundu (p=0.001). Motor blok sonlanma zamanı Grup M’ de 147±49, Grup MF’ de 187±34 ve Grup FM’ de 187±45 olup Grup M’ de daha kısa bulundu (p=0.001). İki segment regresyon zamanı Grup M’ de 57±13 dk, Grup MF’ de 73±11 dk ve Grup FM’ de 75±12 dk olup Grup M’ de daha kısa bulundu (p=0.001). İntraoperatif analjezik etki grup M’ de grup FM’ ye göre anlamlı daha iyi idi Yan etkiler açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu.
Çalışmamızda KSEA uygulanan hastalarda hiperbarik bupivakain ve fentanilin karıştırılarak verilmesinin daha yüksek duysal blok seviyesine ve artmış intraoperatif analjezik etkiye yol açtığını gördük. İlaçlar karıştırılarak verildiğinde motor blok anlamlı derecede daha erken sonlandı. Ayrıca yan etkiler açısından ilaçların karıştırılarak veya sıra ile verilmesinin bir fark oluşturmadığı görüldü. Tüm bu sonuçların ışığı altında sezaryen operasyonunda KSEA uygulamasında hiperbarik bupivakain ve fentanilin karıştırılarak verilmesinin etkin ve güvenilir bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
|