İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-571

Dopamin Ve Noradrenalin Kullanılan Hastalarda Non-İnvaziv Hemoglobin Ve Perfüzyon İndeksi Ölçümünün Güvenilirliği

Yusuf Ziya Yener1, Halil Çetingök2, Erdal Atiç1, Gökhan Sertçakacılar1, Mehmet Süleyman Sabaz1, Bedih Balkan1, Gülay Aşık Eren1, Gülsüm Oya Hergünsel1

1Bakırkör Dr Sadikonuk Eğitim Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon kliniği
2İstanbul Üniverseti İstanbul Tıp fakültesi Anestezi ve Reanimasyon ana bilim dalı Algoloji bilim dalı


AMAÇ: Yoğun bakım ünitelerinde sık aralıklarla hemogram takibi gereken hastalarda rutin klinik yaklaşım invaziv yöntemle kan örneği alınarak hemogram ölçümü yapılmasıdır. Günümüzde teknolojik gelişmeler sayesinde invaziv uygulanan birçok tanı-tedavi yaklaşımı yerini non-invaziv yöntemlere bırakmaktadır. Bunlardan biride parmak ucundan cihaz yardımıyla non-invaziv hemoglobin ölçümü yapılmasına olanak sağlayan cihazlardır. Rutin klinik pratikte hastadan kan almadan hemogram takibi yapmaya olanak sağlayan bu cihazların çoğu hemodinamik olarak anstabil olan aynı hasta grubunda kullanılan vazopresör ajanların periferik vazokonstriktör etkilerinden ne kadar etkilendikleri hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmamızda non-invaziv hemogram ölçümünün dopamin ve noradrenalin kullanılan hastalarda uygulanmasının güvenilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Hastanemiz yoğun bakım ünitesinde, hemoglobin takibi yapılan hastalarda, laboratuvar ve non-invaziv hemoglobin ölçümleri farklı zamanlarda yapılan 150 ölçüm ile karşılaştırıldı. Hastaların noninvaziv hemoglobin ölçümleri, dominant olmayan elin dördüncü parmak ucundan Masimo Pronto-7 Pulse CO-Oximeter(MP7) cihazı ile yapıldı. Referans kan hemoglobin değerlerinin ölçümü ise hematoloji laboratuvarında CELL-DYN Ruby hematoloji analizatörü kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Dopamin grubunda MP7 ve laboratuvar hemoglobin ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmazken (p>0,05); iki ölçüm cihazı arasındaki uyum incelediğinde; aralarında istatistiksel olarak anlamlı %91,3 düzeyinde uyum görülmektedir (r: 0,913; p:0,001; p<0,01). Noradrenalin grubunda MP7 ile alınan hemoglobin düzeyleri laboratuvardakine göre anlamlı düzeyde yüksek olarak bulunmuştur (p<0,01). İki ölçüm cihazı arasında hemoglobin ölçümü için istatistiksel olarak anlamlı %59,3 düzeyinde uyum görülmektedir (r: 0,593; p:0,001; p<0,01). İnotropsuz grupta yine hemoglobin düzeyleri laboratuvardakine göre anlamlı düzeyde yüksek olarak bulunmuştur (p<0,01). İki ölçüm cihazı arasında hemoglobin ölçümü için istatistiksel olarak anlamlı %71,8 düzeyinde uyum görülmektedir (r: 0,718; p:0,001; p<0,01). SONUÇ: Çalışmamızda inotropsuz ve dopamin grubunda hemoglobin ölçümleri arasındaki uyum noradrenalin grubundakine göre daha iyi düzeydedir. Perfüzyon indeski ile grupların her birinde hemoglobin ölçümleri arasındaki farklılık istatistik olarak anlamlı değildir. Çalışmamız prospektif bir çalışma olup sınırlı sayıda hasta ve ölçüm yapılabilmiştir. Daha fazla sayıda hasta ve ölçüm yapılarak değerlendirme yapılması daha anlamalı bulgular ortaya koyacaktır.