İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

P-588

Düşük Basınçlı Laparoskopik Kolesistektomi Operasyonlarında Nöromusküler Blok Düzeyinin Peroperatif Ve Cerrahi Koşullara Etkisinin Araştırılması

Macit Yalçın1, Ayşe Özcan1, Namık Özcan1, Hülya Başar1, Hatice Dilara Çomak1, Turgut Çavuşoğlu2, Bülent Baltacı1

1Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara
2Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Ankara


GİRİŞ-AMAÇ Laparoskopik kolesistektomi operasyonları yaygın olarak 12 mmHg üzerindeki intraabdominal basınçlarda yapılmaktadır. 12 mmHg’nın altındaki basınçlarda gerçekleştirilse de çoğu zaman yeterli cerrahi koşullar sağlanamamaktadır. Düşük intraabdominal basınçlarda karın ağrısı, bulantı kusma, pulmoner fonksiyonlarda ve hemodinamide olumsuzluklar daha az görülmektedir. Kas gevşemesi, laparoskopik cerrahilerde cerrahi koşulların iyileşmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada derin nöromusküler bloğun düşük basınçlarda yapılan loparoskopik kolesistektomi opererasyonlarında cerrahi saha koşulları üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. MATERYAL-METOD Etik kurul onayı alındıktan sonra aydınlatılmış onamları alınan, laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçirecek 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalar,derin noromüsküler blok( Grup D), standart nöromuskuler blok(Grups) ve Kontrol grubu(grupK)olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm hastalarda indüksiyon fentanyl, propofol ve rokuronyum ile yapıldıktan sonra anestezi idamesi inhalasyon anestezisiyle sağlandı. Tüm hastalarda TOF-Whatch SX monitorzasyonu yapılarak cerrahi boyunca grup K ve S de standart, grup D de derin noromüsküler blok sağlandı. Grup K da cerrahi 14 mm Hg intraabdominal basınçla gerçekleştirilirken grup D ve Grup S de introabdominal basınç 8 mm Hg düşüldü. Cerrahi saha koşullarını değerlendirmek için dört puanlı skala ve NRS skalası kullanıldı. Tüm hastalarda nöromusküler blok suggamadex ile antagonize edildi. Tüm hastaların postoperatif ağrı ve bulantı-kusma düzeyleri sorgulandı.Veriler Kruskal-Wallis testi ile karşılaştırıldı. BULGULAR GrupD(n20) 20 hastanın 18' inde cerrahi 8 mmHg intraabdominal basınçla tamamlanırken GrupS de 20 hastanın 5’inde tamamlanabildi. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu(p=0,05). NRS ve dörtlü skala değerlendirildiğinde GrupK ile GrupD arasında anlamlı fark saptanmazken GrupS’de skorların GrupD’ye göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü (p<0,05). TARTIŞMA-SONUÇ Derin nöromusküler blok standart blok ile karşılaştırıldığında düşük basınçlarla yapılan laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında çok daha iyi cerrahi koşullar oluşmasını sağlamaktadır. Derin nöromusküler blok yapılan hastalarda cerrahi koşullar açısından yüksek basınç ile düşük basınç arasında anlamlı fark yoktur. Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında cerrahi boyunca derin bir kas gevşemesi sağlanması ile cerrahinin düşük basınçlarla rahatlıkla yapılabileceği ve yüksek basınçların olumsuz etkilerinden hastaların korunabileceği kanaatindeyiz.