TRANEKSAMİK ASİT’İN ANESTEZİ VE YOĞUN BAKIM PRATIĞİNDE KULLANILAN İLAÇLAR İLE PRESİPİTASYONUNUN ARAŞTIRILMASI
HA.KİRAZ
1, T.ŞİMŞEK
1, H.ŞAHİN
1, M.ERBAŞ
1, H.TOMAN
1, D.ÖMÜR
2, V.HANCI
2
ÇANAKKALE 18 MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD,ÇANAKKALE 1 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD,İZMİR 2
Anestezi ve yoğun bakım uygulamaları sırasında pek çok intravenöz ajanın birlikte veya yakın aralıklar ile iv yoldan uygulanması gerekliliği oluşabilmektedir. Anestezi uygulamaları sırasında kullanılan iv ilaçların pH gibi kimyasal ya da elektriksel yükleri gibi fiziksel nedenlerden ötürü reaksiyona girebilme olasılıkları bulunmaktadır. Traneksamik asitin klinik uygulamada kullanılan diğer ilaçlarla presipite olduğuna dair klinik veri bulunmamaktadır. Çalışmamızın hipotezi kimyasal ve fiziksel özellikleri nedeniyle klinik pratiğinde sıklıkla kullanılan ilaçlarla presipitasyon reaksiyonuna neden olabileceğidir.
Çalışmamızda bu amaçla, 0,1 ml 100 mg/ml traneksamik asit bir lam üzerinde eşit volümde ilaçla karıştırılarak mikroskop altında presipitasyonun olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmada kullanılan ilaçların tümü klinik anestezi uygulamalarında yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Bunlar; adrenalin, atropin sülfat, amiodarone HCI, aminofilin, atrakuryum besilat, bupivakain HCI, deksametazon, deksketoprofen, digoksin, diltiazem HCI, dobutamin HCI, dopamin HCl, efedrin HCI, esmolol HCI, esomeprazol, etomidat, famotidin, feniramin hidrojen maleat, fenitoin sodyum, fentanil sitrat, flumazenil, furosemid, gentamisin, nitrogliserin, heparin sodyum, insülin regüler, kalsiyum glukonat monohidrat-kalsiyum levulat dihidrat, ketamin, levetirasetam, levobupivakain, lidokain HCI, magnezyum sülfat, metamizol sodyum, metilergometrin maleat, metoklopramid HCI, metoprolol tartarat, metilprednizolon, morfin HCI, midazolam, asetilsistein, neostigmin, nitroprussid sodyum, norepinefrin, oksitosin, ornidazol, petidin HCI, pirasetam, prilokain HCI, protamin HCI, potasyum klorür, ranitidin, remifentanil, roküronyum bromür, seftriakson, sefuroxim aksetil, sulbaktam sodyum / sefoperazon sodyum, valproat sodyum, ampisilin-sulbaktam, sugammadeks, suksametonyum klorür, tiopental sodyum, tigesiklin, tiokolşikosid, tramadol HCI, traneksamik asit’in aynı volümü (0.1 ml) lam üzerinde karıştırılarak presipitasyon oluşup oluşmadığı büyüteç yardımıyla gözlendi. Presipitasyon oluşmaması 0, güçlü presipitasyon oluşması 4+ presipitasyon olarak değerlendirildi ve oluşan presipitasyon skorlandı.
Çalışmamızda traneksamik asitin test ilaçlarından hiçbirisi ile in-vitro şartlarda reaksiyona girmediği ve presipitasyona neden olmadığı belirlenmiştir.
Gelecekteki çalışmalarda Gaz Kromatografi / Kütle Spektrometresi cihazı kullanılarak traneksamik asit’in diğer ilaçlarla olan uyumunun araştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
|