İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-86

ANESTEZİ ÖNCESİ DERLENME ÜNİTESİNDE VÜCUT SICAKLIK DEĞERLERİNİN AYLARA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI

E.ERBABACAN 1, G.KÖKSAL 1, P.KENDİGELEN 1, B.EKİCİ 1, Ç.TÜTÜNCÜ 1, G.KAYA 1, F.ALTINDAŞ 1


CERRAHPASA TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Çalışmamızda, hastaların anestezi öncesi derlenme ünitesindeki sıcaklık değerlerini aylara göre karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışma, etik kurul onayı alınarak 2013 yılı içinde sıcaklığın sabit olduğu (22°C) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi anestezi öncesi bakım ünitesine alınmış, 18-60 yaş arası, ASA I-II hastaların vücut sıcaklık değerlerinin retrospektif taranmasıyla yapıldı. “Timpanik dijital sıcaklık ölçer” ile saptanan vücut sıcaklık değerleri hastaların ameliyat oldukları aylara göre karşılaştırıldı. 37° ve üstü normal sıcaklık değeri, 37-36° düşük sıcaklık değeri, 36° altı hipotermi sınırı olarak kabul edildi. İstatiksel değerlendirme “OneWay Anova” ve “post hoc Tukey” testleri ile yapıldı.

Vücut sıcaklığı değerleri karşılaştırıldığında Ocak, Şubat ve Mart ayları diğer aylara göre değerleri anlamlı derecede yüksekti (p<0.001). Hipotermik hasta sayısı Ağustos, Eylül, Kasım ve Aralık aylarında daha fazla, Ocak, Şubat, Mart aylarında daha azdı. (p<0.01).

Anestezi öncesi derlenme ünitesine gelen hastalar, sıklıkla odalarından ameliyathaneye geliş süreleri içerisinde giyilen hasta önlüklerinin ince olması, transferleri sırasında geçtikleri bölgelerin sıcaklığının düşük olması nedeniyle hipotermi riski altındadırlar.

Tüm aylarda vücut sıcaklık değerleri 37°C altında olmasına rağmen en yüksek sıcaklık değerleri Ocak, Şubat ve Mart aylarında, hipotermik hasta sayısı Ağustos, Eylül aylarında fazla izlenmiştir. Kış ayları daha soğuktur, fakat soğuktan korunmak için daha etkin önlemler alınmaktadır. Buna karşılık Ağustos ve Eylül aylarında sıcaklık yüksek olmakla birlikte soğuktan korunma önlemlerinin daha az olması, hastaların giydiği ince hasta önlükleri dışında herhangi bir sıcaklık kaybını engelleyen kıyafetlerin kullanılmaması  yaz aylarında hastaları hipotermiye daha açık hale getirmektedir.

Yaz aylarında ameliyat olacak hastalarda preanestezik hipotermi riskinin daha fazla olduğu dikkate alınmalıdır. Mevsim ayrımı gözetmeden hastalar odalarından ameliyathaneye taşınırken, pasif ısıtma yöntemlerinin önemle uygulanması, derlenme ünitesinde aktif ve pasif yöntemlerine ağırlık verilmesi uygun olacaktır.