İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-81

ORTOPEDIK CERRAHI SONRASI YOĞUN BAKIM ÜNITESINDE YATAN HASTALARIN RETROSPEKTIF DEĞERLENDIRILMESI

G.ALAŞALVAR 1, G.ARSLAN 1, B.ÇEVİK 1, F.TEMİZEL 1


SB DR LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

 GİRİŞ:Çalışmamızda ortopedik cerrahi geçirerek yoğun bakım ünitesi (YBÜ)’ne kabul edilen hastaların YBÜ’ne kabul sıklığı, nedenleri, ölüm oranları ve klinik sonuçları retrospektif olarak değerlendirilerek yoğun bakım izleminin postoperatif sürece katkısının ortaya konulması hedeflenmiştir.  

 

 GEREÇ ve YÖNTEM:Çalışmamızda ortopedik cerrahi geçirerek hastanemizin acil ve merkez YBÜ’lerinde 38 ay süre içinde takip ve tedavi edilen 69 hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yaşı, cinsi, ASA skoru, anestezi türü, yatış süresi, girişte entübe olup olmadıkları, trakeostomi açılması, (+) inotrop desteği, hemofiltrasyon gereksinimi olup olmadığı, mekanik ventilasyon süresi, ek hastalıkları, yoğun bakıma alınış nedenleri, APACHE II, SOFA skorları, GKS, PMR (beklenen ölüm oranı), DPMR (düzeltilmiş beklenen ölüm oranı), kan transfüzyonları, klinik sonuçlar ve laboratuar değerleri incelenmiştir. Çalışmamızda t testi, Ki-Kare testi, tek yönlü varyans analizi, eşleşmiş gruplar t testi kullanılmıştır. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir.

 BULGULAR:Çalışmamızda hastalarımızın YBÜ’nde yatış süreleri 1-48 gün arasında değişmekte olup ortalama 4,4 gün olarak belirlenmiştir.YBÜ ihtiyacı genellikle 65 yaş ve üstünde görülmüştür.Olgularımızın %58’ine genel anestezi, %42’sine rejyonel anestezi uygulanmıştır.İleri yaş hastalarda rejyonel anestezinin daha çok tercih edildiği gözlemlenmiştir.ASA 3 ve üzeri olgularda YBÜ ihtiyacı daha fazla olmakta, bu yüzden de preoperatif değerlendirilen vakanın postoperatif YBÜ ihtiyacı önceden tahmin edilebilmektedir.ASA değeri arttıkça, mortalite oranı artmaktadır.Kronik hastalık öyküsü olan hastalarda PMR, DPMR, APACHE II ve SOFA değerleri daha yüksek bulunmuştur.Ayrıca, (+) inotropik gereken hastaların prognostik göstergeleri kötüleşmiştir.Çalışmamızda PMR, DPMR, APACHE II ve SOFA değerleri inotrop alan hastalarda daha yüksek gözlemlenmiştir.

 

 TARTIŞMA ve SONUÇ:Ortopedik cerrahi planlanan hastaların preoperatif dönemde dikkatle değerlendirilerek, uygun anestezi seçiminin yapılması ve eşlik eden hastalıkların intraoperatif ve postoperatif sürece olumsuz katkılarının belirlenmesi, oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından değerlidir.

YBÜ’leri modern sağlık sisteminin bir parçasıdır.Ülkemizde nüfus yaşlandıkça YBÜ ihtiyacı da buna parelel olarak artış göstermektedir.Bu ünitelerde izlem, postoperatif dönemde gelişebilecek komplikasyonların erken fark edilmesini sağlayarak hastanın iyileşme sürecine önemli ölçüde katkı sağlar.YBÜ’lerinin sınırlı sayıda olması, maliyetlerinin yüksek olması, yoğun bakımı riskli hastalar için erişilmez duruma getirmektedir.Mortalite ve morbidite riski yüksek hastalarda doğru ve etkin tedavi uygulanmasında yoğun bakımın önemi göz önünde bulundurulduğunda, YBÜ’lerinin geliştirilmesi ve riskli hastaların bu ünitelere erişiminin arttırılması gerekmektedir.