İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

YD-08

İskemi Reperfüzyon Hasarında Aloe-Vera'nın Böbrek ve Akciğer Dokusu Üzerindeki Koruyucu Etkisi

Hasan Şahin1, Ali Ümit Yener2, İhsan Karaboğa3, Hilal Şehitoğlu4, Tuğba Doğu1, Hatice Betül Altınışık1, Uğur Altınışık1, Tuncer Şimşek1

1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Çanakkale
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Çanakkale
3Namık Kemal Üniversitesi, Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı, Tekirdağ
4Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı, Çanakkale


GİRİŞ İskemi; organı veya dokuyu perfüze eden kan akımındaki yetersizliğe bağlı olarak gelişen geri dönüşümlü veya dönüşümsüz hücre/doku zedelenmesidir. İskemi sonrasında o bölgedeki kan akımının yeniden sağlanması ve hücre içi moleküler oksijenin yeniden sunulması ile birlikte reaktif oksijen türevleri (ROS) hızla oluşmaktadır. Geri dönüşsüz hücre hasarını önleyebilmek için organa/dokuya yeniden kan akımının sağlanması gerekmektedir. Ancak reperfüzyonun gerçekleştirilmesi, iskemik dokularda iskeminin dokuda/organda oluşturduğu hasardan daha fazla bir hasara yol açabilmektedir. Aloe-Vera bitkisinin birçok faydalı etkisi mevcuttur. Bunlar arasında anti-inflamatuar ve anti-tümör etkiside vardır. Bu özelliklerinden dolayı iskemi reperfüzyon hasarında da olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda Aloe-Vera’nın abdominal aortada iskemi reperfüzyon yapılan ratlarda böbrek ve akciğer dokusu üzerindeki koruyucu etkilerini araştırdık. GEREÇ / YÖNTEM Çalışmamızda Wistar Albino cinsi erkek ratlar randomize seçilerek 3 gruba ayrıldı. Grup K: Kontrol grubu (n=7), Grup Abd-I/R: İskemi reperfüzyon grubu (n=7), Grup Abd-I/R+AV: İskemi reperfüzyon Aloe-Vera grubu (n=7). Anestezi ksilazin ve ketamin ile sağlandı. Operasyon masasında, steril koşullar altında uygun cerrahi prosedürle ratların batınları açıldı. Abdominal aorta prosedüre uygun olarak klemplendi. 45 dakika sonra reperfüzyon sağlandı. Tüm gruplar 24 saat sonra yüksek doz anestezik madde verilerek sakrifiye edildi. Böbrek ve akciğer dokuları alınarak histopatolojik inceleme ve doku biyokimyasında malondialdehit (MDA), katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivite tayini incelemeleri için laboratuvara gönderildi. BULGULAR Tablo 1 ve Figür 1,2'de gösterilmiştir. TARTIŞMA /SONUÇ İskemi reperfüzyon hasarının lokal ve sistemik etkileri mevcuttur. Bu etkiler oksidan üretimine bağlı lokal ve sistemik inflamatuar yanıtla karakterizedir. Yanıtın oluşmasında; kompleman aktivasyonu, lökosit endotelyal hücre yapışması, transendotelyal lökosit göçü, platelet lökosit agregasyonu ve azalmış mikrovasküler permeabilite rol oynar. Aloe-Vera’nın anti-inflamatuar ve anti-kanserojen özellikleri olduğu bilinmektedir. Biz çalışmamızda, iskemi reperfüzyon hasarında oluşması beklenen oksidan maddelerin üretimini engelleyerek böbrek ve akciğer dokusu üzerinde koruyucu etkiler gösterdiğini gözlemledik. Bitkisel bir ürün olan Aloe-Vera’nın medikal kullanımı amacıyla bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.