İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

YK-03

Ultrason Rehberliğindeki Transvers Abdominal Plane Bloğunun Canlı Karaciğer Vericisinindeki Postoperatif Ağrıya Etkisi

Arzu Kıtlık1, Mehmet Ali Erdoğan1, Ülkü Özgül1, Mustafa Said Aydoğan1, Muharrem Uçar1, Hüseyin İlksen Toprak1, Cemil Çolak1, Mahmut Durmuş1

1İnönü Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Malatya
2İnönü Üniversitesi, Tıbbi Biyoistatislik Ana Bilim Dalı, Malatya


GİRİŞ: Canlı karaciğer vericileri anestezi ve cerrahi sonrası hızlı düzeliş beklentisi olan ve postoperatif ağrı için düşük toleranslı, sağlıklı bireylerdir. Preoperatif iyilik halinin postoperatif dönemde de sağlanması oldukça önemlidir. Transversus abdominis plane (TAP) bloğun farklı abdominal cerrahiden sonra postoperatif ağrıyı azalttığı gösterilmiştir. TAP bloğunda ultrason (USG) kullanımı işlem kolaylaşmış, güvenliği ve etkinliği artırmıştır. Karaciğer nakli vericilerindeki TAP bloğun etkinliği araştırılmamıştır. Amacımız karaciğer nakli vericilerinde USG eşliğinde yapılan TAP bloğun postoperatif analjeziye etkisini incelemektir. GEREÇ-YÖNTEM: Prospektif randomize kontrollu çift kör bu çalışma; İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayı ve hastaların yazılı onamından sonra, sağ hepatektomi cerrahisi planlanan 18-65 yaş, ASA I-II grubu, 50 karaciğer nakli vericisinde yapıldı. USG eşliğinde TAP blok yapılan olgular Grup 1, blok yapılmayan olgular Grup 2 olarak belirlendi. TAP bloklar cerrahi bitiminde cilt süturundan sonra lineer prob ile USG rehberliğinde eş zamanlı görüntü sağlanarak bilateral yapıldı. Lokal anestezik konsantrasyonu 1.5 mg/kg %0.5’lik bupivakain+serum fizyolojikle 40 mL’ye tamamlanarak iki adet 20 mL’ lik enjektöre hazırlandı. Her iki grubun postoperatif analjezisi morfin kullanılarak HKA ile sağlandı. Olguların dinlenme ve hareket durumundaki ağrılarının şiddeti (Vizuel Analog Skala (VAS) ile), sedasyon skorlaması, bulantı-kusma ve morfin tüketimi postoperatif bakım ünitesinde, postoperatif 2, 4, 6, 12 ve 24. saatte yapıldı. BULGULAR: Gruplar arasında demogratif veriler açısından anlamlı fark gözlenmedi. İki grup arasında dinlenme VAS değerleri açısından 0, 2, 4, 6, 24. saatleri arasında anlamlı fark vardı. İki grup arasında hareket VAS değerleri açısından 0, 2, 4, 6, 24. saatleri arasında anlamlı fark vardı. Morfin tüketimi açısından gruplar arasında 2., 6. ve 24. saatler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. SONUÇ: USG rehberliğinde uygulanan TAP blok; üst abdominal duvar insizyonunun yapıldığı canlı donör hepatektomi olgularında postoperatif 24 saatlik morfin tüketimini azalttı ve analjeziye katkı sağladı.