İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2015

YK-07

Yoğun bakım hastalarında Trendelenburg ve pasif bacak kaldırma pozisyonunun internal juguler ven büyüklüğüne etkisinin karşılaştırılması

Funda Gök, Gamze Sarkılar, Alper Kılıçaslan, Alper Yosunkaya, Sema Tuncer Uzun

Necmettin Erbakan Üniversitesi,Meram Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD,Konya

Giriş/AMAÇ: Santral ven kateterizasyon işlemi yoğun bakım hastalarında çeşitli amaçlar için uygulanır ve internal juguler ven (IJV) kateterizasyon için sık tercih edilir. Ultrasound (USG) kullanımı girişim başarısını arttırır ve komplikasyon oranını azaltır. Ayrıca ven büyüklüğünde artma girişim başarısını arttırır. Her ne kadar bu amaçla Trendelenburg pozisyonu tercih edilse de, bu pozisyonun bazı hastalarda istenmeyen etkileri olabilir. Bu çalışmada yoğun bakımda mekanik olarak ventile edilen hastalarda Trendelenburg ve pasif bacak kaldırma (PLR) pozisyonunun sağ IJV büyüklüğüne etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışma için Etik kurul (ref no:475) ve hasta yakınlarından onam alındı. Çalışmaya IJV kateterizasyonu yapılacak, mekanik olarak ventile edilen hastalar dahil edildi. Acil kateterizasyon uygulanması gereken, hemodinamik olarak stabil olmayan, vücut kitle indeksi >30 kg/m2 üzerinde olan, daha önce aynı bölgeye kateterizasyon uygulanan, iskelet deformitesi ve alt ekstremite fraktürü olan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastaların yaş, cinsiyet, yoğun bakıma alınma nedeni, APACHE II skoru, ilaveten supin, 10° Trendelenburg ve 40° PLR pozisyonunda, USG kullanılarak ekspiryum sonunda sağ IJV görüntüleri kaydedildi. Bu görüntülerden IJV büyüklüğü (anterior-posterior, transvers çap, alan) ve derinlik ölçümü ayrıca her 3 pozisyonda kalp atım hızı, ortalama arteriyel basınç ve satürasyon değerleri kaydedildi. Girişim sonunda santral venöz basınç (CVP) ölçüldü. BULGULAR: Çalışmaya 78 hasta alındı. IJV büyüklüğünde Trendelenburg ve PLR pozisyonunda, supin pozisyona göre önemli derecede artış saptandı. IJV alanı Trendelenburg ve PLR pozisyonu arasında anlamlı olarak değişmedi (p=0.08), (Tablo 1), (Şekil 1). IJV alanı ile CVP arasında zayıf korelasyon saptandı (r=0.324, p<0.001). IJV alanı ile yaş arasında korelasyon bulunmadı (r=0.092, p>0.05). Çalışma esnasında hastalarda hemodinamik ya da başka herhangi bir komplikasyon görülmedi. SONUÇ: Bu çalışma mekanik olarak ventile edilen yoğun bakım hastalarında Trendelenburg ve PLR pozisyonunun IJV büyüklüğünde supin pozisyona göre benzer artış sağladığını göstermiştir.